Samen met honderden partners coördineert Stichting Amsterdams 4 en 5 mei comité een zeer gevarieerd programma voor en door Amsterdammers rondom herdenken en vieren. Op 4 en 5 mei vindt jaarlijks verspreid over de stadsdelen een grootschalig kleinschalig programma plaats, dat een breed scala aan doelgroepen aanspreekt. Partners in de stad initiëren zelf uiteenlopende activiteiten, waarvoor Stichting Amsterdams 4 en 5 mei comité via haar communicatiekanalen aandacht vraagt. Ook ondersteunt de Stichting belangrijke stemmen en initiatieven en geeft zelf vorm aan diverse aansprekende vormen van herdenken en vieren.
Waarom?
Voor het Amsterdams 4 en 5 mei comité gaat het herinneren van de verschrikkingen van de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog onverbiddelijk samen met waakzaamheid voor hedendaags geweld en racisme, ontmenselijking en onderdrukking en het verzet daartegen. Niet voor niets was het motto van de oprichters in 1946: ‘Nooit meer oorlog’.
In een periode van toenemende zorgen over antisemitisme, islamofobie en racisme spelen de tradities van herdenken en het bespreken en onderzoeken van onze collectieve geschiedenis een belangrijke rol bij het bewaken en onderhouden van onze democratische rechtsstaat. Iedere Amsterdammer kan op diens eigen manier uitvoering geven aan de morele opdracht die hieruit voort komt:
Herinner je het buitengewone Tweede Wereldoorlog verleden van onze stad, in het belang van onze gedeelde toekomst. Vier de vrijheid die we sinds 1945 delen, wees solidair met diegenen die nog niet vrij zijn, en blijf je oefenen in de kunst van het samenleven.
Meer over de missie en visie in het meerjarenplan 2023-2025 Tot we allemaal vrij zijn.
‘Meer over herdenken en vieren in deze tijd vind je hier.