Herdenken
4 mei Herdenking Zaanhof
4 MEI 2024
19:15 — 20:20
Zaanhof
Herdenkingswandeling en herdenking gedragen door bewoners van de Westerparkbuurt.

De Herdenkingswandeling van Stadsdorp Westerpark vertrekt vanaf de Nassaukerk in de Staatliedenbuurt en eindigt voorafgaand aan de herdenking bij het Zaanhof. Tijdens de wandeling worden plekken aangedaan en toegelicht vanwege hun speciale betekenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De 4 mei Herdenking in het Zaanhof begint vanaf 19.15 uur. Dan reiken buurtkinderen bloemen uit aan het publiek en houden diverse sprekers hun toespraak. Na het spelen van de taptoe wordt vanaf 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Buurtkinderen helpen bij het hijsen van de vlaggen van de geallieerden. Aansluitend leggen vertegenwoordigers van buurtorganisaties hun kransen bij het monument en kunnen de andere aanwezigen de eerder uitgereikte bloemen rondom het monument plaatsen.

De muzikale omlijsting van de herdenking wordt verzorgd door het orkest van muziekvereniging TAVENU/KAPH.
Na de herdenking kan tijdens een kop koffie of thee nagepraat worden in het nabij gelegen buurtcentrum De Horizon.

Het monument in het plantsoen van het Zaanhof is direct na de Tweede Wereldoorlog opgericht na geldinzameling onder bewoners van de Spaarndammerbuurt. Architect G.A. Roobol tekende het ontwerp voor een gedenkmuur met plaquette en tekst. De onthulling vond plaats op de eerste Koninginnedag van 31 augustus 1945.

Vanaf het begin is de herdenking op 4 mei georganiseerd door het 4 en 5 mei comité Spaarndammerbuurt, dat sinds 2023 de naam 4 en 5 mei comité Westerpark draagt omdat het zich breder richt op het historisch besef omtrent de Tweede Wereldoorlog in de Westerpark-omgeving. Buurtbewoners en met name kinderen worden actief betrokken bij de herdenking.

Wil je meer weten over de achtergrond van deze herdenking? In Aan de dood ontsnapt vertellen we je er meer over.

N. Grent
4 mei Herdenking Zaanhof
4 MEI 2024
19:15 — 20:20
Zaanhof
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
4 en 5 mei comité Westerpark
Telefoon: 0612545934
Website by HOAX Amsterdam