Concert
Archief
5 mei-concert op de Amstel
5 MEI 2019
20:30 — 22:00
Amstel
Let op! Dit event is al verstreken.

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, Jamai, Ruth Jacott, harpiste Lavinia Meijer en Michelle David & The Gospel Sessions treden op tijdens het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Samen met ZO! Gospel Choir en ISH Dance Collective zorgen zij voor een feestelijke afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding 2019.

Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Dankzij bijzondere samenwerkingen ontstaat elk jaar een uniek concert. Dit jaar verzorgt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht het 5 mei-concert. Het orkest is een van de drie militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht en werd direct na de bevrijding opgericht.

Vrijheid

Met het 5 mei-concert vieren we dat we sinds 1945 in vrijheid leven. De artiesten geven gezamenlijk invulling aan dit thema. Jamai benadrukt de bijzondere sfeer op Bevrijdingsdag in Amsterdam, “een stad die vrijheid en tolerantie van oudsher hoog in het vaandel heeft staan.” “Voor mij persoonlijk betekent vrijheid vooral kunnen zijn wie je bent: vrijheid van geloofsovertuiging, seksuele voorkeur en vrijheid van meningsuiting. Die vrijheden hebben we in Nederland, maar zijn niet altijd en overal vanzelfsprekend.”

De Amerikaanse Michelle David beaamt dit: “Sinds ik in Nederland woon, kan en mag ik voor het eerst van mijn leven echt zijn wie ik ben. Hier heb ik vrijheid gevoeld zoals vrijheid volgens mij moet zijn.” Ruth Jacott vult aan: “In mijn directe omgeving hebben mensen moeten vechten voor vrijheid. Mijn familie heeft zelf meegemaakt wat het is om niet vrij te zijn. Daarom is het heel belangrijk dat we stilstaan bij het feit dat we vrij zijn.” Ook de van oorsprong Zuid-Koreaanse harpiste Lavinia Meijer vertelt op muzikale wijze een persoonlijk verhaal over vrijheid, met het Koreaanse muziekstuk Arirang: “Een emotioneel lied over verlangen naar verbinding dat alle Koreanen – uit Noord en uit Zuid – kennen.”

Uitzending

De NOS zendt het 5 mei-concert rechtstreeks uit vanaf 20.30 uur op NPO 1. Het publiek kan het concert ook live meemaken vanaf de kades langs de Amstel.

foto: door Ben Houdijk
5 mei-concert op de Amstel
5 MEI 2019
20:30 — 22:00
Amstel
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam