Film
Archief
Airplane! bij EYE Filmmuseum
5 MEI 2019
19:00 — 21:30
EYE Filmmuseum
Let op! Dit event is al verstreken.

Volgens velen de beste komedie aller tijden. Over de getraumatiseerde piloot Ted Striker, voormalig oorlogsvlieger. Alleen Strikers ex-vriendin kan hem helpen om over zijn trauma heen te komen, zodat hij veilig het vliegtuig kan landen. Met Leslie Nielsen als de onvergetelijke kluns Dr. Rumack. Vertoning in Shell Shock, over de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen.

De hilarische komedieklassieker Airplane!, die ook als Flying High bekendstaat, komt uit de Kentucky Fried-keuken. Deze parodie op de rampenfilm, waarbij een opblaaspop als de automatische piloot fungeert, heeft naar verluidt de hoogste grapdichtheid aller tijden, met klassiekers als:

Rumack: Can you fly this plane, and land it?
Ted Striker: Surely you can’t be serious.
Rumack: I am serious… and don’t call me Shirley.

De regisseurs maken ook talloze verwijzingen naar oorlogstrauma’s, die met humor het hoofd worden geboden:

Ted Striker: It’s Lieutenant Hurwitz. Severe shell-shock. Thinks he’s [musical star] Ethel Merman.
|Lieutenant Hurwitz: [singing] You’ll be swell, you’ll be great. Gonna have the whole world on a plate. Startin’ here, startin’ now. Honey, everything’s comin’ up roses… 
Ted Striker: War is hell.

Programma

Tijd:
19:00

Kosten:
Standaard €11,-
Kijk voor reductie prijzen op: www.eyefilm.nl/film/hiroshima-mon-amour-1?program_id=11876578

Shell Shock: De kracht van verhalen van 22 maart t/m 22 mei 2019 te zien in EYE Filmmuseum

In het themaprogramma Shell Shock is plaats voor alle filmgenres: van documentaire tot komedie, van cultfilm tot kostuumdrama. Via de verhalen van filmmakers en hun personages kom je zo dicht mogelijk bij de ervaringen van mensen na een periode van oorlog en geweld. Shell Shock brengt niet alleen films maar ook maatschappelijk betrokken specials met lezingen, Q&A’s en performances. Op het programma staan thema’s als herinnering en narrativiteit (Hannah Arendt), psychiatrie (Posttraumatische Stressstoornis) en de verhalen van Syrische vluchtelingen (storytelling), en een editie van Cinema Stadsleven met Tracy Metz.

Thema's
Komedie
Trauma
Airplane! bij EYE Filmmuseum
5 MEI 2019
19:00 — 21:30
EYE Filmmuseum
IJpromenade 1
Amsterdam
Georganiseerd door
EYE Filmmuseum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam