Met een dringend verzoek om goed voor haar te zorgen, werden Nel en Cees Woelders in 1942 op het Centraal Station verrast door de overhandiging van een Joodse baby. Met liefde en toewijding voedden ze Flory Neter Polak in Hoorn op alsof ze hun eigen kind was. Drie jaar later verwelkomde het stel nog een dochter, waardoor Flory een zusje kreeg.
Maar toen, onverwachts, stonden een jaar na de oorlog haar biologische ouders Sientje Polak en Philip van Gelder op de stoep, vastberaden om hun dochter terug te krijgen. Het afscheid tussen Flory en haar pleegouders veroorzaakte diepe wonden.
In de Koninklijke Wachtkamer van het Centraal Station deelt Flory Neter Polak haar herinneringen aan haar fijne jeugd bij de familie Woelders, het abrupte vertrek na de terugkeer van haar ouders, de stiekeme ontmoetingen met haar pleegouders en de langdurige littekens die de scheiding achterliet.
*De entree van de Koninklijke Wachtkamer bevindt zich aan de buitenzijde van het station aan het Stationsplein tegenover het kantoor van de GVB en restaurant Loetje.
Uitgelichte foto: Flory (twee jaar) met Nel en Cees Woelders (bron: privé archief Flory Neter Polak)