Film
Archief
Als Twee Druppels Water in Rialto
4 MEI 2019
16:30 — 18:30
Rialto
Let op! Dit event is al verstreken.

Als twee druppels water is een Nederlandse speelfilm uit 1963 van regisseur Fons Rademakers, naar de roman De donkere kamer van Damokles (1958) van Willem Frederik Hermans. Is de timide sigarenman Ducker een verzetsheld of een collaborateur?

Vrijheid is een kostbaar goed. Daarom staan we er elk jaar op 4 en 5 mei bij stil dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is en dat er velen hiervoor met hun leven hebben betaald. Reden om hun offer te herdenken én om te vieren dat wij nu inderdaad in vrijheid leven. Rialto doet dat met twee films: op 4 mei Als twee druppels water van Fons Rademakers naar de roman van W.F. Hermans, op 5 mei Amsterdamse helden, een nieuwe documentaire van Julia Strijland.

Als twee druppels water

Regisseur Fons Rademakers nam een groot risico door de onverfilmbaar geachte roman De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans toch te verfilmen. Doordat niemand begrijpt wat er in het slot van het verhaal gebeurt, precies zoals het Hermans het wilde, zag Rademakers zich genoodzaakt flink af te wijken van het boek.

De timide sigarenman Ducker probeert tijdens WO II vooral niet op te vallen. Op een dag landt er een parachutist bij hem in de achtertuin – Dorbeck, een man die sprekend op hem lijkt. Via deze Dorbeck belandt hij in het verzet en neemt enkele gevaarlijke en dubieuze klusjes op zich. Na de oorlog blijkt niemand ooit van Dorbeck te hebben gehoord. Is Ducker wel zuiver op de graat?

Programma

Tijd:

16:30

Kosten:

Kaartjes zijn € 11,-

Film vanaf 12 jaar

Als Twee Druppels Water in Rialto
4 MEI 2019
16:30 — 18:30
Rialto
Ceintuurbaan 338
Amsterdam
Georganiseerd door
Rialto
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam