Film
Archief
Amsterdamse helden in Rialto
5 MEI 2019
21:00 — 22:35
Rialto
Let op! Dit event is al verstreken.

Een documentaire over helden uit de Amsterdamse Diamantbuurt, die hun visie geven op het begrip vrijheid. Freerunner Luciano Balestra betreedt zonder vrees een heel bijzonder parkour: de Amsterdamse Diamantbuurt. Ondertussen delen buurtbewoners hun verhaal. Poëtische mozaïekvertelling over deze mensen, de helden van vandaag.

Vrijheid is een kostbaar goed. Daarom staan we er elk jaar op 4 en 5 mei bij stil dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is en dat er velen hiervoor met hun leven hebben betaald. Reden om hun offer te herdenken én om te vieren dat wij nu inderdaad in vrijheid leven. Rialto doet dat met twee films: op 4 mei Als twee druppels water van Fons Rademakers naar de roman van W.F. Hermans.

Amsterdamse helden

Op het moment dat je iemand kunt inspireren en iets goeds kunt doen voor iemand, als je ze misschien een wat beter leven kunt geven, dan ben je al een held.” Aan het woord hier is de 23-jarige Luciano Balestra, een van de beste freerunners van Nederland. Voor hem is de stad een uitdagend parkour vol obstakels, die hij overwint met technieken uit veel verschillende sportdisciplines – het parkour wordt gevormd door de Amsterdamse Diamantbuurt. Terwijl we hem halsbrekende toeren zien uithalen, komt een aantal buurtbewoners aan het woord, ‘gewone’ mensen die vertellen wat vrijheid en heldendom voor hen betekenen, mensen voor wie het leven niet altijd even gemakkelijk is geweest.

Zo vertelt Anil openlijk over zijn schuldenprobleem, Peter over hoe het is om als homo te werken met Marokkaanse jongeren, Hans over zijn herinneringen aan de Jodenvervolging in WO II en Wandana over het leven met een fysieke beperking. En er zijn meer verhalen.

In deze poëtisch mozaïekfilm laat regisseur Julia Strijland zien hoe al deze mensen, net als de freerunner, hun obstakels overwinnen. Zij zijn de helden van vandaag.

Programma

Tijd:
21:00

Kosten:
Kaartjes zijn €11,50

Film vanaf 10 jaar

Fotografen: Katinka Krijgsman en Merlijn Doomernik

Amsterdamse helden in Rialto
5 MEI 2019
21:00 — 22:35
Rialto
Ceintuurbaan 338
Amsterdam
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam