Lezing & debat
Archief
Godwin-lezing van Nani Jansen Reventlow over mensenrechten in het digitale tijdperk
5 MEI 2019
20:00 — 21:45
Artis
Let op! Dit event is al verstreken.

Op bevrijdingsdag, 5 mei, organiseren Bits of Freedom, De Correspondent en ARTIS jaarlijks de Godwin-Lezing. Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is de Godwinlezing die we samen met De Correspondent en ARTIS op Bevrijdingsdag organiseren. Dit jaar spreekt mensenrechtenjurist Nani Jansen Reventlow over hoe je in het digitale tijdperk via de rechtszaal op kunt komen voor mensenrechten.

Meer over Nani Jansen Reventlow

Nani Jansen ReventlowLees meer over Nani Jansen Reventlow is directeur van het Digital Freedom FundMeer informatie over DFF (DFF). Dit fonds ondersteunt organisaties die via slimme rechtszaken onze digitale rechten verdedigen.

Nani Jansen Reventlow heeft als doorgewinterde advocate een aantal baanbrekende rechtszaken gewonnen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, doceert rechten aan de Columbia Law School en is adviseur van de Cyberlaw Clinic aan Harvard. Daarmee heeft ze een uniek perspectief op de manier waarop je mensenrechten via de rechtszaal kunt beschermen.

Waar komen onze mensenrechten eigenlijk vandaan en welke functie hebben ze? Hebben we in dit digitale tijdperk een nieuw setje mensenrechten nodig of kunnen de oude nog een tijdje mee? Wat voor successen zijn er op het gebied van privacy in de rechtszaal eigenlijk behaald? Bij het beantwoorden van die vragen zal Nani Jansen Reventlow zeker een duik nemen in de geschiedenis. Niet omdat de geschiedenis zich op identieke wijze herhaalt, wel omdat er belangrijke lessen uit te trekken zijn.

Godwin

De Gowin-lezing is vernoemd naar de ‘Wet van Godwin’ die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil de taboe op het ‘doen van een Godwin’ doorbreken.

Programma

20:00: Inloop met welkomstdrankje in het Planetariumcafé
20:30: Start van het lezingprogramma met Nani Jansen Reventlow
21:45: Einde van het programma

Kaarten

Prijs: €15,- (€7,50 voor ARTIS-leden) inclusief welkomstdrankje via: www.artis.nl/nl/te-doen-artis/dagagenda-activiteiten/godwin-lezing

Locatie

De Godwin-lezing vindt plaats op 5 mei 2019 in het Planetarium, vlakbij de Ledenlokalen* van Artis op het Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40 Amsterdam.

*Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het bevolkingsregister van Amsterdam gevestigd in de Ledenlokalen van Artis. Om te voorkomen dat de persoonsdossiers van Amsterdammers die daar lagen opgeslagen in handen zouden komen van de bezetter, pleegde het verzet in 1943 een aanslag op het register. Dit is dus dé plek om de discussie te voeren over vrijheid, identiteit en soevereiniteit in onze huidige samenleving.

Godwin-lezing van Nani Jansen Reventlow over mensenrechten in het digitale tijdperk
5 MEI 2019
20:00 — 21:45
Artis
Plantage Kerklaan 38-40
Amsterdam
Georganiseerd door
Artis
Bits of Freedom
De Correspondent
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam