Bevrijdingsfestival
Archief
Bevrijdingsfestival Homomonument
5 MEI 2022
15:00 — 23:00
Homomonument Westermarkt
Let op! Dit event is al verstreken.
Het Homomonument bestaat 35 jaar!

Afgelopen jaar sprak André van Duin op de Dam over de herdenking op het Homomonument. De enorme roze driehoek bij de Westerkerk is nu bekend als symbool van homo-emancipatie, maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog een teken dat gebruikt werd voor homoseksuele gevangenen in de Duitse kampen.

Tijdens het Bevrijdingsfestival worden de decennia van strijd gevierd. Die strijd is ver van over: LHBTQIA+ers in oorlog en op de vlucht zijn extra kwetsbaar. En ook in Nederland zijn transmensen, LHBTQIA’ers van kleur, intersexe personen en andere LHBTQIA+’ers vaak niet vrij en veilig. In deze decennialange strijd, en in deze donkere tijden, is het belangrijker dan ooit om onze successen te vieren, en zij die ons voorgingen te eren en bedanken voor hun strijd. Zoals werd gescandeerd tijdens de historische Stonewall rellen in New York in 1969: No one is free until we are all free!

Met o.a. DJ’s Darling Peter, Prisz en Juliana X, en MC Andrew Sylveste.

De organisatoren van de herdenking en het bevrijdingsfeest op het Homomonument roepen iedereen op hun herinneringen aan 35 jaar herdenk.n en vieren op het Homomonument te delen. Stuur je quotes, verhalen of foto’s op naar info@homomonument.nl en maak deel uit van de geschiedschrijving van het Homomonument.

Liberation Day: 35 years of Homomonument!

Every year on May 5th we celebrate freedom at the Homomonument: being free from war in the Netherlands, having the freedom to safely be ourselves, the freedom of being queer. The struggle is far from over: LGBTQIA+ people in warzones or seeking refuge are extremely vulnerable. And trans people, LGBTQIA+ people of color, intersex people and other LGBTQIA+ people are often not free and safe in the Netherlands. In this decades long struggle, and in these dark times, it is more important than ever to celebrate our successes, and to honour and thank those who came before us in the fight for equal rights and opportunities. As chanted during the historic Stonewall riots in New York in 1969: No one is free until we are all free!

With DJ’s Darling Peter, Prisz en Juliana X and more.

The organisers of the commemoration and celebration at the Homomonument call everyone to action in celebration of the 35th anniversary of the Homomonument: send your stories, photographs and quotes to info@homomonument.nl and write history with us.

Bevrijdingsfestival Homomonument
5 MEI 2022
15:00 — 23:00
Homomonument Westermarkt
Westermarkt 1
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Homomonument
Gratis
Website by HOAX Amsterdam