Herdenken
Archief
Boekendiefstal van de nazi’s
5 MEI 2019
15:00 — 16:00
Mr. Visserplein 3
Let op! Dit event is al verstreken.

Tijdens de oorlog werd de collectie van bibliotheek Ets Haim geplunderd door de nazi’s als onderdeel van hun zoektocht naar materiaal dat hen zou helpen het ‘Jodenvraagstuk’ op te lossen. De gehele collectie keerde praktisch ongeschonden terug, maar was zijn voortbestaan niet zeker in het naoorlogse Amsterdam.

Dit verhaal wordt verteld op zondag 5 mei om 15.00 uur.

Ets Haim is de oudste nog actieve joodse bibliotheek ter wereld en is het hart van de Sefardische joodse gemeenschap in Nederland. Tijdens de oorlog was het een van de vele vooraanstaande joodse instituten in Europa die door de nazi’s werden geplunderd.

De Einsatztab Reichsleiter Rosenberg, onder leiding van Alfred Rosenberg, had de opdracht om een collectie over de joodse geschiedenis aan te leggen voor de geplande Hohenschule der NSDAP in Frankfurt, dat een onderzoeksinstituut zou worden voor het nationaalsocialisme en haar ideologische vijanden. Met dit doeleinde werd ook de collectie van Ets Haim richting Frankfurt gestuurd. Toen de collectie na de oorlog terugkeerde, was er geen warm welkom; veel Nederlandse joden vonden dat de collectie, net als henzelf, beter naar Israël verscheept kon worden.

In de sfeervolle wintersjoel bij de Portugese synagoge vertelt historicus Bart Wallet over hoe het Ets Haim, zijn personeel en de Portugees-joodse gemeenschap tijdens de oorlog verging. Aansluitend vindt een korte rondleiding plaats in Ets Haim door conservator Heide Warncke, die meer zal vertellen over de collectie tijdens de oorlogsjaren.

Let op: Bij deze bijeenkomst zijn grote tassen niet toegestaan.

foto: De Wintersnoge.
Boekendiefstal van de nazi’s
5 MEI 2019
15:00 — 16:00
Mr. Visserplein 3
Mr. Visserplein 3
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam