Herdenken
Archief
De arrestatie van verzetsstrijder Rudi Jansz
5 MEI 2019
15:00 — 16:00
Ringdijk 6
Let op! Dit event is al verstreken.

De Indische verzetsstrijder Rudi Jansz probeerde op 6 augustus 1944 zijn collega Cornelis Ehrends te waarschuwen voor een op handen zijnde arrestatie, maar kwam te laat. In plaats van zijn vriend te redden werd Rudi zelf hardhandig in de boeien geslagen. Zanger en schrijver Ernst Jansz, de zoon van Rudi, vertelt.

Dit verhaal wordt verteld op zondag 5 mei om 15.00 uur.

Rudi Jansz (Semarang, 23 oktober 1914 – Amsterdam, 22 augustus 1965) belandde als student in Nederland om daar Wiskunde en Nederlands te studeren. In augustus 1939 werd hij net als vrijwel alle jonge mannen gemobiliseerd. Hij werd hoogtemeter bij een batterij luchtafweergeschut dat naar het schijnt vijfendertig toestellen uit de lucht wist te halen.

Na de capitulatie was Jansz een dag of tien krijgsgevangen waarna hij met zijn verzetswerk begon. Hij werkte aanvankelijk voor een illegaal blad. Vanaf 1943, toen de Sicherheitsdienst (SD) het blad grotendeels had opgerold, ging hij joodse kinderen helpen onderduiken. Ook richtte hij een eigen spionagegroep en knokploeg op. Doel van deze twee clubs was het verkrijgen van distributiebonnen en het verkrijgen van het informatie over door de SD uit te voeren arrestaties en overvallen, over lokale en interlokale telefoonnetten, het Duitse telefoonnet en de Duitse scheepvaart via Marsdiep en IJmuiden. De knokploeg werd later ingezet om een distributiekantoor te overvallen.

In 1944 ging hij opnieuw voor de illegale pers werken. Ditmaal voor De Nieuwsbode, een blad dat ook veel verboden nieuws uit Londen bracht. Toen Jansz op 6 augustus 1944 te horen kreeg dat ze mogelijk verraden waren, snelde hij naar zijn collega-redacteur Cornelis Ehrends om hem te waarschuwen. Jansz kwam te laat en werd zelf met grof geweld gearresteerd.

Ernst Jansz, de zoon van Rudi, vertelt het verhaal in het pand waar Cornelis Ehrends zich op de dag van arrestatie bevond.

Ernst Jansz is schrijver en een van de centrale personen in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Hij was zowel oprichter van de Nederlandse hippieband CCC Inc. als van de beroemdste Nederlandstalige popgroep aller tijden: Doe Maar. Hij schreef verschillende boeken waarin ook de geschiedenis van zijn vader uitgebreid aan bod komt.

foto: Het arrestatiedocument van Rudi Jansz.
foto: Rudi Jansz
De arrestatie van verzetsstrijder Rudi Jansz
5 MEI 2019
15:00 — 16:00
Ringdijk 6
Ringdijk 6
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam