Theater
Archief
De beschieting op de Dam
4 MEI 2023
21:00
Frascati
5 MEI 2023
20:30
Frascati
6 MEI 2023
20:30
Frascati
Let op! Dit event is al verstreken.
De duiven konden nog wegvliegen.

Op 7 mei 1945 viert een uitgelaten menigte op de Amsterdamse Dam de bevrijding. Om drie uur ’s middags vuren plotseling, vanaf het balkon van de sociëteit op de hoek van de Kalverstraat, Duitse SS’ers hun geweren af op de massa. Die is weerloos op het open plein. Mensen zoeken dekking achter lantarenpalen, kleine kiosken en achter draaiorgel Het Snotneusje dat het feest had opgeluisterd. Er vallen meer dan dertig doden en ongeveer honderd gewonden.

Over deze gebeurtenis maakt Mimetheatergroep Bambie een beeldende voorstelling, met als startpunt de historische foto’s en de vervormde tijdsbeleving van de geschokte feestvierders. En met een belangrijke rol voor het draaiorgel, dat de muziek bij de voorstelling speelt. Componist Eef van Breen schreef voor het orgel een muziekstuk dat de samenkomst verklankt van vrijheid en oorlog, feest en verschrikking.

Over Mimetheatergroep Bambie

Al meer dan vijfentwintig jaar maakt Mimetheatergroep Bambie meeslepend beeldend theater waarin het lichaam de spiegel is van de menselijke ziel. Absurdistisch, even dromerig als woest en vol wonderlijke taferelen, (slapstick)gevechten en uitvergroot, herkenbaar gevoel. Sinds de oprichting, toen kernleden Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter nog op de Mime-opleiding zaten, is Bambie uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse theater. Met componist Eef van Breen werkte Bambie eerder samen bij de voorstelling Bambie is Back (2017).

 

De beschieting op de Dam
4 MEI 2023
21:00
Frascati
Nes 63
Amsterdam
5 MEI 2023
20:30
Frascati
Nes 63
Amsterdam
6 MEI 2023
20:30
Frascati
Nes 63
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €19
Georganiseerd door
Bambie
Theater Na de Dam Producties
Kaarten
Website by HOAX Amsterdam