Oorlog op de Dam
Archief
De Bijenkorf
5 MEI 2022
12:00 — 17:00
De Bijenkorf
Let op! Dit event is al verstreken.
Ibo Bakker en Sybren van Doesum brengen een muzikale ode aan Johnny & Jones, Jan Kessels vertelt.
De eerste etage

12:00 uur, 14:00 uur, 16:00 uur Johnny & Jones

Het razendpopulaire Joodse jazzduo Johnny & Jones werkte samen in de Bijenkorf. Het duo bleef doorzingen tot in Kamp Westerbork. Binnen brengen Ibo Bakker (gitaar en zang) en Sybren van Doesum (trompettist en zang) hun muziek weer tot leven.

Hele dag, etalage ter ere van Johnny en Jones  

De Bijenkorf wijdt een etalage aan hun voormalig medewerkers Johnny & Jones met daarin een van de microfoons die hoogstwaarschijnlijk door het duo is gebruikt. 

 

 

Afbeelding: NIOD
De Westerbork serenade (1944) van Johnny en Jones

13:00 uur, 15:00 uur Jan Kessels

Jan Kessels, oud CEO de Bijenkorf, vertelt over de manier waarop de Bijenkorf als Joodse onderneming de oorlogsjaren is doorgekomen en na de bevrijding creatief omging met schaarste. 

 

Hele dag, tentoonstelling Isaac’s Bar

Tussen de herenmode op de eerste etage is bij de Isaac’s Bar een fototentoonstelling te zien over de Bijenkorf in de oorlog en net na de bevrijding.

 

 

Foto: Marius Meijboom, Nationaal Archief/Anefo. Ze streden allemaal tegen de Duitschers. De kantoorbediende, de student, de javaan, de arbeider, ze deden allemaal wat ze konden. En de Nederlandsche vrouwen hielpen hen; waar een man niet gaan kon, gingen zij. Tijdens de oorlog was Nederland eén. Zal het zoo blijven? de Bijenkorf
De Bijenkorf
5 MEI 2022
12:00 — 17:00
De Bijenkorf
Dam 1
Amsterdam
Onderdeel van Specials
Website by HOAX Amsterdam