Theater
Archief
De Blues van Kattenburg
4 MEI 2024
21:00
Theater De Roode Bioscoop
Let op! Dit event is al verstreken.
Januari 1940. Dick Kattenburg – net 21 jaar oud, violist en componist – maakt zich zorgen.

Het is januari 1940. Dick Kattenburg – net 21 jaar oud, veelbelovend violist en aanstormend componist – maakt zich zorgen. Achter de piano kan hij zijn gevoel uiten. Dick speelt een blues. Er is verdriet, maar ook levenslust. Hoofdpersoon is Dick Kattenburg (1919-1944), een tweede rol is weggelegd voor zijn leraar Leo Smit (1900-1943). Dick Kattenburg wordt geboren in Amsterdam. Hij neemt compositieles bij Leo Smit. Dan breekt de oorlog uit. Vele Nederlands Joodse componisten overleefden de oorlog niet. Hun muziek verdween na de oorlog uit beeld. Het Leo Smit Ensemble o.l.v. Eleonore Pameijer, oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting, laat deze muziek weer klinken.

Een muziekvoorstelling met acteur Harpert Michielsen en twee musici, Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano).

Fluitiste Eleonore Pameijer kan bogen op een indrukwekkende internationale carrière. Met haar warme klank, rotsvaste techniek en grote muzikaliteit weet zij het publiek volgens NRC blijvend te boeien. Achtentwintig jaar geleden richtte zij de Leo Smit Stichting op. Deze stichting brengt muziek van tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten weer onder de aandacht van het publiek.

Tobias Borsboom is een van de bekendste jonge pianisten van dit moment. Hij onderscheidt zich door zijn fijnzinnige en poëtische interpretaties. Tobias staat ook bekend als creatieve programmeur van ongebruikelijke concertprogramma’s.

Acteur Harpert Michielsen studeerde in 1998 af aan de Toneelschool Maastricht. Hij speelde bij gezelschappen als De Trust en Het Nationale Toneel. Michielsen maakte meeslepende solovoorstellingen over Samuel Sarphati, Baruch Spinoza en Emanuel Boekman.

Deze voorstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

In de Tweede Wereldoorlog werd veel componisten het zwijgen opgelegd, hun muziek werd verboden. De Leo Smit Stichting doet onderzoek, vertelt over componisten, maakt bladmuziek toegankelijk en laat vergeten muziek weer klinken. Samen met musici, programmeurs, onderzoekers en luisteraars geven we componisten hun rechtmatige plaats in de muziekgeschiedenis terug.

Spel: Harpert Michielsen, Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano).
Beeld: Tim Hillige
Gezelschap: Leo Smit Ensemble

 

De Blues van Kattenburg
4 MEI 2024
21:00
Theater De Roode Bioscoop
Haarlemmerplein 7
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €18
Georganiseerd door
Theater Na de Dam
Website by HOAX Amsterdam