Huizen van Verzet
Archief
De boekhandel van de familie Gans
5 MEI 2022
11:00 — 12:00
Java Bookshop
Let op! Dit event is al verstreken.
Sara de Vries vertelt hoe de familie Gans Joodse vluchtelingen onderbracht
Sara de Vries is na de oorlog (1954) in Amsterdam geboren. Zij vertelt de waargebeurde verhalen over haar Joodse familie tijdens de oorlog en de directe gevolgen die de Holocaust op haar eigen leven heeft gehad. In totaal zijn er 68 familieleden vermoord.
Sara de Vries is gastspreker via het Landelijk Steunpunt Gastsprekers Westerbork en is actief voor de stichting ‘The Descendants of the Shoa Holland’. Zij heeft meegewerkt aan het boek van Janneke de Moei ‘Joodse kinderen in het kamp Vught’ en die van Guus Luijters ‘Rapenburgerstraat 1940–1945’ en ‘De deportaties uit Nederland 1940-1945 Portretten uit de
archieven’. Zij is auteur van de verhalen ‘Transvaalstraat 116 huis, Amsterdam-Oost’ en ‘Kramatweg 28, Amsterdam-Oost’ welke zijn opgenomen in de boekenreeks Joodse Huizen. Ze schrijft gedichten en korte verhalen. Verder ziet zij het als haar persoonlijke plicht de familiegeschiedenis van haar omgebrachte familieleden op te schrijven en verder te vertellen.
Op 5 mei vertelt zij over de familie Gans die in de Indische Buurt een boekhandel had. Ze waren zeer actief binnen de Joodse gemeenschap en brachten in de jaren dertig onder andere Joodse vluchtelingen onder.
De boekhandel van de familie Gans
5 MEI 2022
11:00 — 12:00
Java Bookshop
Javastraat 145
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Website by HOAX Amsterdam