Herdenken
Archief
De Colonne Henneicke
5 MEI 2018
10:00 — 11:00
Ignatius Gymnasium
Let op! Dit event is al verstreken.
Ad van Liempt vertelt over de betaalde jodenjacht

Op de plek waar nu het Ignatius Gymnasium staat stond in de jaren dertig de Christelijke HBS-A. De school werd door de bezetter ingenomen en vestigde daar de Zentralstelle fur jüdische Auswanderung, het deportatiebureau.

Dit verhaal wordt om 10.00 uur verteld.

In kamer 25 van het voormalige HBS zat Henneicke, de leider van de Colonne Henneicke. Daar werd de betaalde jacht op de joden gecoördineerd. Jodenjagers brachten de gearresteerde joden naar de school waar ze in de gymzaal werden opgesloten, in afwachting van doorvoer naar de Hollandse Schouwburg.

foto: Henneicke

De Duitse bezetter had begin maart 1943 besloten tot het inzetten van het premiewapen omdat de jodendeportaties in Nederland enige stagnatie vertoonden. Een groep van dertig, later vijftig, Nederlandse collaborateurs werd vrijgesteld voor de betaalde jodenjacht. Zij kregen zeven gulden vijftig per ingevangen jood. Op deze manier hebben de Nederlandse jagers tussen de 8000 en 9000 slachtoffers opgespoord van wie de meesten via de Hollandse Schouwburg en kamp Westerbork in de vernietigingskampen terecht kwamen.

Ad van Liempt vertelt op de plek waar de vroegere zentralstelle stond. Het originele gebouw werd door een slordig bombardement van de geallieerden in 1944 verwoest.

foto: © beeldbank Stadsarchief Amsterdam
foto: Kopgeld door Ad van Liempt
De Colonne Henneicke
5 MEI 2018
10:00 — 11:00
Ignatius Gymnasium
Jan van Eijckstraat 47
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam