Op de Kerkstraat 189 woonde tijdens de oorlog Februaristaker Ad Persoon. Hoe hij met zijn familie de rest van de oorlog is doorgekomen, wordt verteld door zijn kleinzoon Robert Ferretti aan de hand van foto’s en anekdotes. Het toeval wil dat de huidige bewoner, Bernd Wouthuysen, een film maakte over de Februaristaking.
Dit verhaal wordt verteld op zondag 5 mei om 13.00 uur.
14 mensen woonden er op de Kerkstraat 189: Februaristaker Ad Persoon, zijn vrouw Agnes Persoon-Rijnders, hun 6 kinderen en nog eens 6 neven en nichten. Ondanks de vele monden die Ad Persoon te voeden had, nam hij toch een risico: op 25 en 26 februari 1941 nam hij deel aan de Februaristaking, het enige massale protest tegen de jodenvervolging in Europa.
Zijn baan als ambtenaar voor de Gemeente Amsterdam verloor hij hierdoor. Tijdens zijn internering in het Lloyd Hotel deed hij zich voor als kok. Dat was zijn redding. Na zijn vrijlating ging hij aan de slag bij een joodse antiekwinkel in de Spiegelstraat onder toezicht van een Duitse Verwalter. Daar wist hij te voorkomen dat de inboedel werd ingenomen en de winkel gesloten. Terwijl de joodse eigenaar in onderduik ging, zette Ad Persoon de zaak voort.
Ondertussen nam hij deel aan verschillende verzetsactiviteiten. Hij was koerier en onderduikhulp van joden op een zolder op de Palmgracht. Zijn eigen woning aan de Kerkstraat zette hij in als opslagplaats voor verschillende kostbaarheden van joden.
In Persoons woning aan de Kerkstraat woont nu de documentairemaker Bernd Wouthuysen. Het toeval wil dat hij in 2016 de film ‘De stakende stad’ over de Februaristaking maakte. Bernd leidt rond door het huis. Zijn documentaire wordt om 15.00 uur vertoond in filmtheater Kriterion. Meer informatie over dat programma vind je hier.