Fokko Weerstra kocht het huis aan de sarphatikade 16 in 2004 en had geen idee van haar rijke historie. Hij stond er niet bij stil dat voorgaande bewoners hier met name tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel hadden meegemaakt. Een toevallige ontmoeting in het portiek werd het begin van een onderzoek.
Dit verhaal wordt verteld om 12.00 en 14.00 uur.
Het pand aan de Sarphatikade 16 is 63 jaar in eigendom geweest van de familie Pimentel. In 1924 werd Mozes Pimentel (1865-1964) eigenaar. Hij was in de jaren dertig chirurg en bestuurder van de Centrale Israëlitische Ziekenverpleging en bestuurder van het Portugees Israëlitisch Ziekenhuis. Zijn jongere zus Henriëtte Pimentel was directrice van de Vereeniging Zuigelingen-Inrichting en Kindertehuis. Deze vereniging was gevestigd aan de Plantage Middenlaan op nummer 31, tegenover de Hollandsche Schouwburg.
In oktober 1942 werd de crèche omgebouwd tot een dag- en nacht-dependance voor kinderen tot 13 jaar van de Hollandsche Schouwburg. Samen met Walter Süskind ontwierp Henriëtte eind 1942 een systeem om kinderen uit de crèche te laten ontsnappen. Zo hebben Henriëtte en Walter met hulp van verzetsgroepen honderden kinderen gered. De crèche werd op 23 juli 1943 plotseling ontruimd door de Duitsers. Henriëtte Pimentel werd overgebracht naar kamp Westerbork. Daar werkte ze op papier plannen uit voor een nieuwe opzet van de crèche na de oorlog. Ze verbleef anderhalve maand in Westerbork. Daarna werd ze afgevoerd naar Auschwitz waar ze op 17 september 1943 werd vermoord. Henriëtte werd 67 jaar oud.
Fokko Weerstra zocht de geschiedenis van zijn pand uit en stuitte onder andere op de bijzondere geschiedenis van de familie Pimentel.