Herdenken
Archief
De kosten van de bevrijding van Europa: Shell, olie en onderdrukking op Curaçao en Aruba
5 MEI 2024
16:00 — 18:00
Tolhuistuin
Let op! Dit event is al verstreken.
Wat betekende het voor deze kleine eilanden om de last van zo'n enorme industriële productie te dragen?

Twee van de grootste raffinaderijen ter wereld tijdens de Tweede Wereldoorlog bevonden zich in het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao, Aruba en deze raffinaderijen, toendertijd eigendom van Shell en Esso, werden tijdens de oorlogsjaren zwaar aangevallen en beschermd. Veel van de olie werd gebruikt door de geallieerden om het Europese vasteland te bevrijden.

Intussen werden de eilanden nog steeds geregeerd door een Nederlands koloniaal bestuur. Hoe hebben de mensen op de eilanden de oorlog ervaren? Wat betekende het voor deze kleine eilanden om de last van zo’n enorme industriële productie te dragen? Hoe heeft deze periode de sociale en politieke realiteit van de eilanden gevormd?

Auteur Chelsea Schields vertelt het verhaal van de omvang en impact van de raffinaderijen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze beschrijft de transformatie van de eilanden als gevolg van de olie-industrie en hoe koloniale relaties, waaronder die uit het slavernijtijdperk, zijn blijven bestaan. Haar boek uit 2023, Offshore Attachments: Oil and Intimacy in the Caribbean, onderzoekt de impact van deze raffinaderijen in de twintigste eeuw.

Zion Piggott volgt met een verslag van de Shell-stakingen van 1942. In februari 1942 staakten Chinese arbeiders bij Shell tegen de slechte arbeidsomstandigheden en de risico’s die ze liepen bij het werken op en in olietankers. Piggott vertelt niet alleen over dit geval van verzet, maar ook over de gewelddadige en dodelijke reactie van Shell hierop.

Dit evenement in de Tolhuistuin wordt gemodereerd door Lyangelo Vasquez.

Chelsea Schields is universitair hoofddocent geschiedenis aan de Universiteit van Californië, Irvine.

Zion Piggott combineert zijn rol als archiefdocent en educatiemedewerker bij het Nationaal Archief met zijn passie voor het toegankelijk maken van de Caribische geschiedenis.

Lyangelo Vasquez is een Curaçaose storyteller en documentairemaker, studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en onderzoekt momenteel voor zijn volgende filmproject de impact van de Shell raffinaderij op Curaçao.

Dit evenement is mede mogelijk met ondersteuning van de Vereniging KITLV.

Opbouw raffinaderij Shell (1915-1925), beide foto's met dank aan het Nationaal Archief Curaçao
De kosten van de bevrijding van Europa: Shell, olie en onderdrukking op Curaçao en Aruba
5 MEI 2024
16:00 — 18:00
Tolhuistuin
Tolhuisweg 3
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Daniella Britt
Website by HOAX Amsterdam