Lezing & debat
‘De Notulist’ biedt een nuchtere blik achter de schermen
5 MEI 2024
18:30 — 22:30
Koninklijke Industrieele Groote Club
Wat deed de Nederlandse regering toen er hevig werd gevochten op de Grebbeberg en de eerste bommen vielen in Rotterdam?

Op de tiende mei van het jaar 1940 werd Nederland, haar volk, koningin, strijdkrachten en kabinet onverhoeds overvallen door een verrassingsaanval van de Duitsers. Op de Grebbeberg ontstonden hevige gevechten, Rotterdam werd gebombardeerd, koningin Wilhelmina vluchtte naar Engeland, en op veertien mei gaf generaal Winkelman zich over.

In ‘De Notulist’ krijgen we een inkijkje in de kabinetsvergaderingen tussen eind 1939 en mei 1940. Waren de ministers voldoende geïnformeerd? Hadden ze beter voorbereid kunnen zijn? Hoe gingen ze om met signalen van een op handen zijnde inval? Was er een vluchtplan voor de koningin?

Terwijl de ministers worstelen met de dreiging dat het neutrale Nederland betrokken kan raken bij een wereldoorlog, maakt de notulist nauwgezette aantekeningen en voorziet hij de gebeurtenissen van nuchter commentaar.

‘De Notulist’ is een boeiend toneelstuk, gebaseerd op historische feiten, en biedt een meedogenloze blik achter de schermen van de Nederlandse regering in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Personages:
De Notulist
Eerste Minister de Geer
Minister van Buitenlandse Zaken Van Kleffens
Minister van Defensie Dijxhoorn
Minister Zonder Naam (een combinatie van alle andere ministers)
Generaal Winkelman
Koningin Wilhelmina
De Hofnar

Tussen de gangen door wordt bovenstaand toneelstuk opgevoerd. De acteurs nemen vervolgens aan tafel deel aan het diner. Een mooi moment om het stuk tijdens de maaltijd gezamenlijk voort te zetten.

Om 18.30 uur word je in de Koninklijke Industrieele Groote Club ontvangen met een welkomstdrankje. Het diner en het toneelstuk vinden aansluitend plaats.

Kosten maaltijd € 72,50 inclusief welkomstdrankje, driegangendiner, twee drankjes tijdens de maaltijd, tafelwater, koffie & thee en het toneelstuk.

Meld je aan via clubinfo@igc.nl

‘De Notulist’ biedt een nuchtere blik achter de schermen
5 MEI 2024
18:30 — 22:30
Koninklijke Industrieele Groote Club
Dam 27
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden Kaarten: €73
Georganiseerd door
Koninklijke Industrieele Groote Club
Telefoon: 0206242220
Website by HOAX Amsterdam