Concert
Archief
De Rechtvaardigen
5 MEI 2022
20:15 — 22:00
Muziekgebouw aan 't IJ
Let op! Dit event is al verstreken.
Concert van Cappella Amsterdam en Berlage Saxophone Quartet, samen met meesterverteller Jan Brokken.

In De Rechtvaardigen brengen Cappella Amsterdam en het Berlage Saxophone Quartet het onbekende, meeslepende verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk. Hij hielp duizenden joden de Holocaust te ontvluchten. Meesterverteller Jan Brokken leest het verhaal, begeleid door koor en saxofoonkwartet.

 

Jan Brokken. Foto: Jelmer de Haas

In De Rechtvaardigen, gebaseerd op het gelijknamige boek van meesterverteller Jan Brokken, brengt Cappella Amsterdam het onbekende, meeslepende verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk. Hij zette zijn leven op het spel voor de vrijheid van anderen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog schreef hij in Kaunas (Litouwen) visa uit aan duizenden joden. Met dit visum voor Curaçao konden zij via de Trans Siberië Express naar Japan en zo de Holocaust ontvluchten.

Het indrukwekkende verhaal vertelt ook over de vlucht van Leo Adler en zijn vrouw Bella Hamburg. Na zes jaar bereikten ze New York, maar ze bleven heimwee houden naar hun oorspronkelijke taal en continent.

In onze tijd staan de kranten nog altijd vol van nieuws over vluchtelingenstromen, meestal van buiten Europa. Maar met de dramatische oorlog in Oekraïne is plotseling een nieuwe brandhaard ontstaan binnen Europa, met talloze nieuwe vluchtelingen tot gevolg. In dit doorlopende concert horen we hoe de goede daden van één mens duizenden mensenlevens kunnen redden. Jan Brokken zelf leest het verhaal, begeleid door de zangers van Cappella Amsterdam en het Berlage Saxophone Quartet.

Cappella Amsterdam. Foto: Marc Driessen

Koor: Cappella Amsterdam
Dirigent: Daniel Reuss
Berlage Saxophone Quartet
Jan Brokken voordracht

In The Just, Cappella Amsterdam and the Berlage Saxophone Quartet perform the unknown, compelling story of the Dutch consul Jan Zwartendijk. He helped thousands of Jews flee the Holocaust. Master storyteller Jan Brokken reads the story, accompanied by choir and saxophone quartet.

Thema's
Concert
De Rechtvaardigen
5 MEI 2022
20:15 — 22:00
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Muziekgebouw aan 't IJ
Website by HOAX Amsterdam