Film
Archief
De reis van Van Eijsden
4 MEI 2018
20:30 — 22:30
Sociëteit De Tweede Uitleg
Let op! Dit event is al verstreken.

Documentaire met Q&A. In ‘De reis van Van Eijsden’ volgt Berend Katz (1981) het spoor van zijn overgrootvader, een verzetsstrijder die in de oorlog van het ene naar het andere concentratiekamp gedeporteerd werd. Op elke plek laat Katz ter nagedachtenis aan hem een sigaar en een portretfoto achter. De reis gaat over het spoor waar hij over het spoor ging en te voet waar hij moest lopen. Hoe dichtbij kan Katz na 70 jaar nog komen?

‘De Reis van Van Eijsden’ ontstond vanuit Katz’ behoefte om meer te weten te komen over het lot van zijn overgrootvader. “Het is een poging het gat van drie generaties te overbruggen”, aldus Katz. In de documentaire, met veel authentieke beelden, spreekt hij met twee overlevenden. Gaandeweg wordt hem pijnlijk duidelijk wat het daadwerkelijke lot van zijn overgrootvader was.

Na de filmvertoning is er een Q&A met Berend Katz. Doordat Katz’ documentaire het lot van één man in beeld brengt, krijgt de geschiedenis een gezicht. Dat is tevens de insteek van de tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ die van vrijdag 20 april t/m zondag 27 mei in De Tweede Uitleg is te zien. Deze banierententoonstelling toont levensverhalen van Nederlandse gevangenen in concentratiekamp Dachau. Onder hen de nu 94-jarige Ernst Sillem en 95-jarige Jan de Vaal, de twee overlevenden die Katz voor ‘De reis van Van Eijsden’ sprak.

Inloop vanaf 20.30 uur, start documentaire om 21.00 uur. Entree gratis, geen mogelijkheid om te reserveren. Vol = vol.

De reis van Van Eijsden
4 MEI 2018
20:30 — 22:30
Sociëteit De Tweede Uitleg
Nieuwe Looiersstraat 29
Amsterdam
Georganiseerd door
Sociëteit de Tweede Uitleg
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam