Herdenken
Archief
De Sigarenfabriek van Isay Rottenberg
5 MEI 2018
12:00 — 15:00
Valeriusplein 22
Let op! Dit event is al verstreken.
Met de verdwijning van vader Isay denderde de oorlog al in 1935 de familie Rottenberg binnen.

Isay Rottenberg had in 1932 de modernste sigarenfabriek van Duitsland gekocht. Hij kwam vrijwel meteen in de problemen door de machtsgreep van Hitler. Maar hij hoopte zijn fabriek waartegen een felle campagne op gang kwam toch open te houden.

Dit verhaal wordt om 12.00 en om 14.00 uur verteld

Aanvankelijk lukte hem dit, maar in 1935 werd Isay Rottenberg door de nazi’s in Dresden opgepakt en gevangen gezet. De familie was dodelijk ongerust toen hij verdwenen was, maar dankzij zijn Nederlands paspoort werd hij na een halfjaar vrijgelaten. De nazi’s hadden hem zijn fabriek afgenomen en zijn familie in Amsterdam had het grote huis aan het Valeriusplein moeten verruilen voor een bescheiden huurflat.

Kleindochters Hella en Sandra Rottenberg kwamen het verhaal over hun grootvaders fabriek eind 2014 op het spoor en schreven het boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van een Joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland. Ze vertellen over hun zoektocht en de vragen waarmee zij op weg gingen: waarom ging Isay Rottenberg in 1932 naar Duitsland en waarom bleef hij daar toen Hitler in 1933 aan de macht kwam? Hoe verging het zijn gezin in Amsterdam en hoe overleefden zij de oorlog?

foto: Familie Rottenberg
foto: Meisjes aan het werk in de sigarenfabriek
De Sigarenfabriek van Isay Rottenberg
5 MEI 2018
12:00 — 15:00
Valeriusplein 22
Valeriusplein 22
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam