Theater
Archief
De Soldaat
4 MEI 2024
21:00
Thomaskerk
Let op! Dit event is al verstreken.
Op zoek naar de aantrekkingskracht van de soldaat, want ook oorlog moet sexy zijn.

Ook oorlog moet sexy zijn. Dat wist kledingmerk Hugo Boss al toen het in de Tweede Wereldoorlog strakke uniformen voor onder andere de SS ontwierp. De vertegenwoordiger van dat sexappeal, de soldaat, was toen inderdaad voor velen een aantrekkelijk figuur.

En dat lijkt onveranderd… Was het 80 jaar geleden vooral onverbloemde propaganda, vandaag de dag dragen oorlogsfilms en videogames, verkoopforums van historische wapens en actiefiguren voor kinderen zeker bij aan de fascinatie voor soldaten.

Theatermakers Franziska Menge en Jasper Koopmans voelen de noodzaak zich te verhouden tot dit gegeven. Zij laten zich in de voorstelling ‘De Soldaat’ (#withfilter) onderdompelen in (propaganda)beelden van soldaten uit zowel de Tweede Wereldoorlog als deze tijd. Jasper gamet graag een spelletje oorlog en trok als kind soldatenkleren aan, maar schrok toen hij een brief kreeg die hem confronteerde met zijn dienstplicht. Franziska heeft geleerd oorlog te veroordelen, mede door haar Duitse achtergrond, maar fantaseert erover om met een automatisch wapen te schieten. Beiden gaan op zoek naar de aantrekkingskracht van de soldaat.

Gemaakt door: Franziska Menge en Jasper Koopmans
Coproductie: Werkplaats Walhalla en Theater Na de Dam Producties
Muziek: Joram Bauwens en Jurre Thuijs van studio3.01
Met dank aan: Jessica Kuitenbrouwer en Jaïr Stranders

De Soldaat
4 MEI 2024
21:00
Thomaskerk
Prinses Irenestraat 36
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Georganiseerd door
Theater Na de Dam
Website by HOAX Amsterdam