Herdenken
Archief
De voormalige Kweekschool
4 MEI 2017
11:00
Plantage Middenlaan 27
Let op! Dit event is al verstreken.
Ooggetuigen en kleinkinderen vertellen.

Plantage Middenlaan 27 is het adres van de voormalige Hervormde Kweekschool (het huidige Nationaal Holocaust Museum), waar onderwijzeressen werden opgeleid. Tijdens de oorlog grensde het pand aan de crèche waar kinderen wiens ouders in de Hollandsche Schouwburg vast zaten werden ondergebracht. Via de achtertuinen werden kinderen naar de Kweekschool overgebracht en van daaruit weg gesmokkeld. Ooggetuigen en kleinkinderen vertellen.

11.00 uur Betty Kazin Rosenbaum (1941)
Betty Kazin Rosenbaum (1941), geboren in Amsterdam, gaat in gesprek met Esther Gobel over haar ouders, broertje Max, onderduiken tijdens de oorlog en hoe zij pas veel later achter het lot van haar ouders kwam.
12.00 uur Annetje Coppenhagen vanuit Israël
Via een Skype verbinding met Israël vertelt Annetje Coppenhagen (1924). Ze werd geboren op de Nieuwe Prinsengracht en groeide op aan de Henri Polaklaan (toen Plantage Franschelaan) nummer 12, direct achter de voormalige Hervormde Kweekschool. Annetje zal vertellen over haar leven voor de oorlog in Amsterdam, over onderduiken en het lot van haar familie.
13:00 uur Kleinkinderen over hun grootouders, o.l.v. Natascha van Weezel
Natascha van Weezel, o.a. auteur van ‘De derde generatie: kleinkinderen van de Holocaust’, gaat in gesprek met twee leeftijdgenoten, Yotam & Steven, over hun grootouders. Yotam Bar-Ephraim, kleinzoon van vier Holocaust overlevers, vertelt over zijn grootouders Meir en Ted van der Sluis. Meir brengt de oorlog door in de onderduik in West Friesland, Ted overleeft Auschwitz. Lees hier meer over het verhaal van Meir en Ted van der Sluis.
Steven van Koevorden beheert Instagram account WW2Untold. Het onvertelde bracht hij eerder in beeld in een bijzonder fotoproject over zijn grootouders “Tante Jo” en Olga Hudig, beiden actief in het studentenverzet. Hij ging op zoek naar hun verhaal. Olga werkte samen met Hetty Voute en Gisela Wieberdink-Sohnlein in het studentenverzet. Samen zorgden ze voor het onderbrengen van weg gesmokkelde joodse kinderen uit de crèche naast de voormalig Hervormde Kweekschool. Steven is de jongste generatie die opgroeide in het familiehuis in de Betuwe, een verzamelplek voor het verzet. Hij spreekt erover aan de hand van een bijzonder fotoproject met nieuw en oud materiaal. Er is een expositie van zijn fotoproject te zien in de studio.

 

14.00 – Dit programmaonderdeel is helaas afgelast. 
Kinderen van joodse basisschool Rosj Pina vertellen met en over hun grootouders.
15.00 uur
Harm Ede Botje en Mischa Cohen (Vrij Nederland) in gesprek met Anna Miranda-Koopman over een teruggevonden fotoalbum en haar halfbroer Loutje.
De voormalige Kweekschool
4 MEI 2017
11:00
Plantage Middenlaan 27
Plantage Middenlaan 27
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam