Rondleiding & wandeling
Archief
De Zure Stad: culinaire wandelroute door de geschiedenis
5 MEI 2023
11:00 — 17:00
Thull's Deli
Let op! Dit event is al verstreken.
Volg deze culinaire wandeling door de tijd in de oude jodenbuurt van Amsterdam!

Amsterdam kent een rijke geschiedenis in zuur en inleggerijen die nauw verweven is met de Joodse gemeenschap: rond 1650 kwamen veel Joodse immigranten naar Amsterdam. Omdat ze niet in gildes mochten, gingen ze onder andere in het tafelzuur (augurken en uitjes) werken. Zowel produceren in zogenaamde inleggerijen maar ook venten op straat. De wandelroute – met teksten en foto’s uit het boek ‘De Zure Stad’ – start op de Zeedijk en gaat via de Nieuwmarkt naar het Waterlooplein.

Laag voor laag brengen Paul van Ravestein en Monique Mulder in het boek De zure stad het verhaal van het Amsterdamse zuur in kaart; van inleggerijen, conservenfabrieken en -veilingen tot de venters. De zure stad laat met ruim vierhonderd sprekende beelden zien hoe het zuur bepalend is geweest voor de culturele identiteit van Amsterdam. De augurken, uitjes en haringen schilderen de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad. Ratelende wielen van karren op de kasseien, vletten vol zuurkoopwaar in de grachten: Amsterdam rond 1900, een levendige smeltkroes van geuren en culturen, van alle klassen en standen, rijk en arm, emigranten en immigranten. Zuur is wat de venters uit de Amsterdamse Jodenhoek met elkaar verbindt, dat culinaire mengsel van zout en/of azijn en kruiden waarin groenten worden ingelegd.

Praktische informatie

De wandeling start (of eindigt) bij Thull’s Deli, een eetwinkel waar je gratis zuur kan proeven en het boek kan kopen. Deze route is speciaal voor het Amsterdams 4 en 5 mei comité samengesteld.

Uitgelichte foto: Stadsarchief Amsterdam 

Foto: Boek 'De Zure stad' door Paul van Ravestein en Monique Mulder
De Zure Stad: culinaire wandelroute door de geschiedenis
5 MEI 2023
11:00 — 17:00
Thull's Deli
Zeedijk 71
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Paul van Ravestein en Monique Mulder
Gratis
Website by HOAX Amsterdam