Documentaire Opstand in Sobibor (1989)

Film
Archief
4 MEI 2021
17:00 — 20:30
Café Belcampo
Let op! Dit event is al verstreken.

Sobibor was een uiterst geheim vernietigingskamp van de Nazi’s in Polen. Tussen 1942 en eind 1943 werden hier een kwart miljoen Europese Joden vermoord. Een derde van deze mensen was Nederlander.

In de documentaire OPSTAND IN SOBIBOR (1989) wordt de meest succesvolle opstand en ontsnapping uit een vernietigingskamp van de nazi’s beschreven. Een groep net aangekomen Russische krijgsgevangen en de aanwezige kampleden slaan de handen ineen en weten een succesvolle massa-ontsnapping uit het zwaarbewaakte kamp Sobibor op touw te zetten.

Regisseurs Lily van den Bergh en Pavel Kogan doken vier jaar lang in dit bijzondere verhaal en wisten vier overlevenden op vier verschillende continenten op te sporen. Onder de geïnterviewde overlevenden is de Nederlander Jules Schelvis. De overlevers waren toen der tijd jonge mannen en vrouwen met een grote portie moed. Na al die jaren komen op onverwachte momenten de herinneringen bovendrijven.

OPSTAND IN SOBIBOR (1989) is de eerste Nederlands – Russische coproductie op het gebied van documentaire. Een samenwerking die niet altijd soepel verliep door de taalbarrière, verschillende artistieke opvattingen en andere werkmethodes. Toch werd de samenwerking tot een succesvol einde gebracht en is het een bijzondere documentaire geworden: “… Waar Shoah ophoudt, wil deze film de levens van de betrokken mensen verbeelden. Niet de dood, maar het leven staat centraal.” OPSTAND IN SOBIBOR won de tweede prijs bij de JORIS IVENS AWARDS tijdens het IDFA in 1989, de aanmoedigingsprijs van het AFK (1990) en werd geselecteerd als Oscar-inzending voor de 63ste Oscars (1991).

De documentaire ontkracht de mythe dat de Joden zich als ‘makke schapen naar de slachtbank’ lieten voeren en geeft de opstandelingen een gezicht. Een indrukwekkende documentaire over behoud van menselijke waardigheid.

Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers op 4 mei wordt de documentaire 30 jaar na de première exclusief vertoond op het Entresol van Café Belcampo.

Vanaf 19.45 wordt de herdenking op de Dam in Amsterdam live uitgezonden.

Kaarten:

Toegang is gratis.
ENG/RUS gesproken, NED ondertiteld.

Credits

Regisseurs Lily van den Bergh, Pavel Kogan
Production Open Studio, Leningradskaija Studio Dokumentarisch Filmov
Cinematography Sergei Skortsov
Editing Jan Dop
Sound Sergei Litvakov
Research Jules Schelvis

Documentaire Opstand in Sobibor (1989)
4 MEI 2021
17:00 — 20:30
Café Belcampo
Hannie Dankbaarpassage 10
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam