Herdenken
Archief
DRAKA herdenking
4 MEI 2024
10:00 — 11:00
De Nieuwe Noorder / DRAKA
Let op! Dit event is al verstreken.
Ook tijdens WOII zorgde Draka goed voor haar mensen. Toch kwamen zeventien medewerkers om.

Op zaterdag 4 mei 2024 om 10.00 uur vindt op gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Noorder de herdenking van zeventien, tijdens de Tweede Wereldoorlog gestorven, DRAKA medewerkers plaats.

De herdenking vindt plaats bij het DRAKA oorlogsmonument. Het monument werd, na sluiting van de draad- en kabelfabriek aan de Hamerstraat, verplaatst naar De Nieuwe Noorder. Twee oud-medewerkers van de fabriek, Lida Tol en Michel Croes, houden 4 mei een toespraak en lezen de zeventien namen voor.

‘Draka was een soort familie, er werd goed voor het personeel gezorgd’, vertelt Lida. Michel: ‘Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde Draka voor haar mensen. Op het terrein werden moestuintjes aangelegd en er bestond een wachtgeldregeling toen de productie minder werd vanwege de schaarste aan grondstoffen. Tijdens de Februaristaking werd het werk twee dagen neergelegd. Draka zorgde voor valse papieren zodat honderd aangewezen mannen de werkplicht in Duitsland wisten te ontlopen.’

Toch kwamen tijdens de oorlog zeventien medewerkers om. Michel: ‘Joodse medewerkers werden opgepakt bij razzia’s en onze boekhouder, die illegaal werk deed, is in Scheveningen gefusilleerd.’ Voor de zeventien omgekomen mannen werd direct na de bevrijding een monument opgericht aan de voet van het C-gebouw van de fabriek, waar jaarlijks in alle vroegte werd herdacht. Dat gebeurt door sluiting van de fabriek nu op De Nieuwe Noorder.

U bent van harte welkom vanaf 9.30 uur op De Nieuwe Noorder aan de Buikslotermeerdijk 83 in Amsterdam-Noord. De herdenking begint om 10.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en samen een kopje koffie te drinken.

archief DRAKA
DRAKA herdenking
4 MEI 2024
10:00 — 11:00
De Nieuwe Noorder / DRAKA
Buikslotermeerdijk 83
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
De Nieuwe Noorder
Telefoon: 0633320742
Website by HOAX Amsterdam