Open Joodse Huizen
Archief
Duitse schrijvers in ballingschap
5 MEI 2018
10:00 — 12:00
KNO praktijk Oud Zuid
Let op! Dit event is al verstreken.
Amsterdam als veilige haven voor verstoten schrijvers

Vanaf 1933 ontvluchtten veel Duitse schrijvers hun land vanwege het aan de macht gekomen nazisme, dat verbood hun werk te publiceren. Ze zochten hun toevlucht bij de pas opgerichte exiluitgeverijen Querido Verlag en Allert de Lange. Daar werd hun werk uitgegeven en via diverse omwegen gedistribueerd. Klaus Mann, Joseph Roth, Vicki Baum en andere beroemde in ballingschap levende Duitse schrijvers woonde in die tijd in Amsterdam of bezochten de hoofdstad regelmatig.

Dit verhaal wordt verteld om 10.00 en 11.00 uur

De plek waar velen van het logeerden was Pension Hirsch aan Jan Willem Brouwerstraat 21. Op de plek waar dit, door een joods echtpaar gerunde pension was, vertelt de Duitse journaliste Bettina Baltschev over deze geschiedenis. Baltschev schreef er het boek Hel en Paradijs over.

Bettina Balschev werd in 1973 in Oost-Berlijn geboren. Ze studeerde cultuurwetenschappen, journalistiek en filosofie. Ze is schrijfster, journaliste en redacteur bij Mittel Deutsche Rundfunk in Leipzig. Vlak na de wende kwam ze woonde als middelbare scholier een jaar in Nederland. Later studeerde ze enige tijd in Groningen en werkte ze hier als journaliste. Tegenwoordig pendelt ze tussen Leipzig en haar tweede woonplaats Amsterdam.

foto: Klaus Mann en Fritz Landhof
foto: Hel en Paradijs
Thema's
Schrijvers
Duitse schrijvers in ballingschap
5 MEI 2018
10:00 — 12:00
KNO praktijk Oud Zuid
Jan Willem Brouwersstraat 21
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam