Herdenken
Archief
Een danseres ondergedoken in een ladekast
4 MEI 2019
11:00 — 12:00
Geulstraat 15-2
Let op! Dit event is al verstreken.

Florrie Rodrigo was een controversiële joodse choreografe die haar leven lang dans met politiek verbond. Tijdens controles verstopte ze zich thuis in de lade van een kast.

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 11.00 uur. 

Flora Rodrigues, die bekend werd onder haar artiestennaam Florrie Rodrigo, maakte furore in de jaren ’20 en ’30 als danseres. Ze was een veelbesproken choreografe. Niet alleen vanwege haar moderne dansstukken, maar vooral vanwege het feit dat haar werk doorspekt was met politiek. Haar ballet ‘De Schepelingen’ uit 1933 werd zelfs verboden.

Dat Florrie ervoor koos haar politieke voorkeuren tot uiting te laten komen in haar dansstukken werd haar zeker niet altijd in dank afgenomen. De dansschool, die ze in 1928 op Plantage Muidergracht opende, liep leeg na de uitvoering van een antifascistisch ballet en de dansschool sloot zijn deuren.

Toen de situatie voor Florrie steeds gevaarlijker werd, besloot ze onder te duiken. Opmerkelijk genoeg deed ze dat gewoon in haar eigen huis op de Geulstraat. Florrie, die niet groot van stuk was en als danseres erg lenig, verstopte zich tijdens controles in de lade van een kast en overleefde zo de oorlog.

In haar voormalige woning en ook onderduikadres vertelt Joost Groeneboer, hoofdredacteur van Dans Magazine, over deze eigenzinnige danseres.

Het verhaal van Florrie wordt ook verteld op zaterdag 4 mei om 16.00 uur, in haar voormalige dansstudio op de Plantage Muidergracht 5. Dat programma vind je hier. 

foto: Advertentie Schepelingen
Een danseres ondergedoken in een ladekast
4 MEI 2019
11:00 — 12:00
Geulstraat 15-2
Geulstraat 15
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam