Film
Archief
Een fatale ontmoeting in het Vliegenbos
4 MEI 2017
13:00
Expocafé Zamen
Let op! Dit event is al verstreken.
Filmvertoning ‘Het Misdrijf van Abraham Prins’ en gesprek met kleinzoon Marcel Prins en Massih Hutak.

In expocafé Zamen, gelegen op een voormalige scheepswerf in Amsterdam Noord, wordt de documentaire ‘Het Misdrijf van Abraham Prins’ vertoond. Aansluitend hierop gaat Massih Hutak​ in gesprek met filmmaker en kleinzoon Marcel Prins en jongeren van het programma Voices of Tolerance.

In 1942 was Abraham Prins onderweg naar zijn werk in Nieuwendam. Hij miste de pont en besloot een stuk af te snijden door het Vliegenbos, toen verboden voor joden. Een overijverige politieagent hield hem aan en Abraham moest zich gaan melden op het politiebureau. Hij werd via Westerbork naar Auschwitz op transport gesteld en keerde niet terug.

Na de oorlog werd er niet veel gesproken over het leven en vooral de dood van Abraham Prins, totdat kleinzoon Marcel Prins op onderzoek gaat en een documentaire maakt rondom die fatale dag in het Vliegenbos. Hij vindt onder andere de Nederlandse agent die destijds in het park zijn grootvader aanhield.

13:00 uur

Vertoning van de documentaire ‘Het Misdrijf van Abraham Prins’ in Cafe Zamen. Het café is gelegen op het terrein van een voormalige scheepwerf, naast het Vliegenbos en tegenover de huidige pont, die Noord verbindt met Oost. Na de documentaire is er ruimte voor vragen aan kleinzoon en filmmaker Marcel Prins.

Na afloop schuift ook rapper en schrijver Massih Hutak aan en gaat in gesprek met leerlingen van het programma Voices of Tolerance van het Museum Ons’Lieve Heer op Solder, over de de actuele waarde van vrijheid en (religieuze) tolerantie.

foto: Abraham Prins
foto: Abraham met zoon Ad. Alle rechten voorbehouden
Een fatale ontmoeting in het Vliegenbos
4 MEI 2017
13:00
Expocafé Zamen
Zamenhofstraat 150
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam