Cultureel programma
Archief
Een servies van Amsterdamse klei
5 MEI 2023
12:30 — 16:30
Vondelpark Openluchttheater
Let op! Dit event is al verstreken.
Help mee aan de realisatie van het Amsterdam Servies van Amsterdamse klei tijdens het kinderbevrijdingsfestival.

Een servies van Amsterdamse klei

Let op: deze activiteit is voor volwassenen, maar kinderen mogen natuurlijk aanschuiven. Iedereen is welkom om een eigen toevoeging aan het servies te maken. 

Iedere Amsterdammer is welkom, ervaring met kleien is niet nodig. Op 5 mei wordt het eerste deel van het servies gemaakt, op 1 juli (afschaffing slavernij) het tweede deel en op 16 augustus (de dag tussen einde WO2 in het Koninkrijk der Nederlanden en uitroepen onafhankelijkheid Indonesië) deel drie. Als het servies af is kan iedere Amsterdammer die rondom een gezamenlijke maaltijd wil herdenken & vieren gebruik maken van dit bijzondere servies.

Het idee achter het Amsterdam Servies

Op 12 april 2023 ging de schop de oerbodem van het Fluisterbos in (het sediment van het oerIJ). Deze grond, waar Amsterdammers elke dag overheen lopen, draagt de gedeelde geschiedenis van de stad. Anno 2023 wandelt de stad dagelijks op de aardlaag die er ook in 2001, 1940, 1863 of 1350 al lag. Van die grond, met alle verhalen die erin besloten liggen, maakt de stad kommen, kopjes en borden. Voor de stad Amsterdam, om gezamenlijk van te kunnen eten. Dat is waar verschillende herdenkingsdagen in 2023 samen aan werken.

Onder leiding van Atelier NL en Residency for the People krijgt het Amsterdam Servies vorm. In het Vondelpark wordt gewerkt met de opgegraven klei uit het Fluisterbos. 

Een servies van Amsterdamse klei
5 MEI 2023
12:30 — 16:30
Vondelpark Openluchttheater
Vondelpark 5a
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam