NGT toegankelijk
Archief
Een verhaal over vertrek: Bernard van Leer
4 MEI 2023
14:00 — 15:00
Koninklijke Wachtkamer Centraal Station
Let op! Dit event is al verstreken.
Pauline Micheels spreekt over het turbulente leven van de Joodse zakenman Bernard Van Leer.
Let op, het is niet mogelijk om te reserveren voor Open Joodse Huizen of Huizen van Verzet.

Op 23 juni 1941 vertrok de succesvolle Joodse zakenman Bernard van Leer vanaf het Centraal Station in Amsterdam met een handjevol mensen en zijn demontabele circus naar Spanje, om van daar per boot met negentien door hem zelf gedresseerde paarden naar Amerika te reizen. Over deze tocht en het turbulente leven van Van Leer, houdt biograaf en historica Pauline Micheels vanuit de Koninklijke Wachtkamer van het Centraal Station een lezing. 

Van Leer (1883-1958) was het prototype van de selfmade man, die een wereldwijde onderneming in stalen vaten opbouwde. Tijdens de Duitse bezetting gaven de Duitsers hem (als Jood) toestemming om Nederland te verlaten, onder voorwaarde dat hij al zijn bezittingen aan hun zou verkopen. Eenmaal in de VS toerde hij rond met zijn circus waarin ook de uit Nederland gevluchte schrijfster Dola de Jong danste. Toen hij in 1945 in Nederland terugkeerde beschuldigde men hem van collaboratie en van verkoop van zijn bedrijven uit vrije wil. Zijn hele nalatenschap bracht hij later onder in diverse stichtingen, waarvan de Bernard van Leer Foundation nog altijd bekendheid geniet.

De entree bevindt zich aan de buitenzijde van het station aan het Stationsplein tegenover het kantoor van de GVB en restuarant Loetje. 

Een verhaal over vertrek: Bernard van Leer
4 MEI 2023
14:00 — 15:00
Koninklijke Wachtkamer Centraal Station

Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Gratis
Website by HOAX Amsterdam