Herdenken
Archief
Een verzetsman in de marge
4 MEI 2019
14:00 — 15:00
Singel 65-F
Let op! Dit event is al verstreken.

Kunstenaar en auteur Willem Arondeus was actief in het kunstenaarsverzet en raakte later betrokken bij het gewapend verzet. Samen met Gerrit van der Veen nam hij de leiding tijdens de aanslag op het bevolkingsregister. Uitzonderlijk voor die tijd was bovendien dat Arondeus openlijk uitkwam voor zijn homoseksuele geaardheid. Auteur Klaus Mueller vertelt.

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 14.00 uur.

Toen Arondeus voor zijn nieuwste boek onderzoek deed in het Stedelijk Museum, werd hij aangesproken door conservator Willem Sandberg. Via hem ontstond voorzichtig contact met het verzet. Waar Arondeus in eerste instantie vooral zijn pen gebruikte om zich te verzetten tegen de Kultuurkamer, zou hij later actief worden in het gewapend verzet. Samen met Gerrit van der Veen nam hij de leiding tijdens de aanslag op het bevolkingsregister in 1943.

Arondeus kwam openlijk uit voor zijn homoseksualiteit in een periode waarin dat tamelijk ongewoon was, zelfs in zijn eigen artistieke kringen. Na de aanslag op het bevolkingsregister werd hij opgepakt en niet lang daarna gefusilleerd. ‘Vertel na de oorlog dat homo’s niet minder moedig hoeven te zijn dan andere mensen’ zouden de laatste woorden aan zijn advocaat zijn geweest. 41 jaar later ontving hij postuum het verzetsherdenkingskruis.

In het voormalige woonhuis van Arondeus op de Singel vertelt Klaus Mueller het verhaal van deze eigenzinnige man, die zelfs na zijn verzetsdaden een bestaan in de marge bleef houden.

Dr. Klaus Mueller is expert op het gebied van de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog en is de Europese Representant van het US Holocaust Memorial Museum. Hij schreef twee boeken over homoseksuelen in het verzet en organiseerde tentoonstellingen met dit thema in Nederland, Zuid Afrika, Duitsland en de Verenigde Staten. Ter ondersteuning van dit verhaal leent Roze in Verzet een schilderij van Arondeus door Herman Morssink uit.

foto: In het midden Willem Arondeus, 1943, Stadsarchief. Amsterdam
foto: Singel 64-82
Een verzetsman in de marge
4 MEI 2019
14:00 — 15:00
Singel 65-F
Singel 65
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam