Wandeling door een fascinerend mooi én gruwelijk stadslandschap, langs hoogtepunten van Joods Amsterdam. En een oorlogsverhaal over narigheid en fascisme, over moed en verzet. Een historische wandeling, maar met betekenis voor nu.
Waar Rotterdam door de Nazi’s gebombardeerd was, werd Amsterdam in het hart van zijn bevolking getroffen. Ruim tien procent van de bevolking was Joods. Zomer 1942 startte hun deportatie, herfst 1943 was deze voltooid en waren de wijken waar ze woonden verlaten. U wandelt door deze voormalige Joodse buurten. Wat is er nog van te zien? Waar stond de eerste vrije synagoge van Amsterdam? Waar waren het joodse jongensweeshuis en waar het meisjesweeshuis? De sjoels en de scholen? U loopt door de mooiste laan van Amsterdam, die een gruwelijk geheim verbergt.
De rondleiding gaat ook over Amsterdam vóór de oorlog. De Joodse bevolking heeft veel voor Amsterdam betekend. Dat was al zo in de tijd van Rembrandt en Spinoza. Je ziet het terug in de namen van straten en pleinen waar we komen: Jonas Daniël Meijerplein, Wertheimpark, Sarphatistraat en het Mr. Visserplein. Of denk aan joodse architecten als Harry Elte van het Nationaal Stadion of Michel de Klerk, van de Amsterdamse School beweging. Wie waren ze en wat deden ze?
Tenslotte, hoeveel leden had de NSB eigenlijk? Welke tactieken van het ‘uitsluiting’ werden tegen de Joodse bevolking ingezet? Hoe werd verzet gepleegd? Een historische wandeling dus, maar met betekenis voor nu. U ‘leest’ de geschiedenis van een fascinerend mooi én gruwelijk stadslandschap.
Startlocatie:
Nieuwmarkt, bij ingang Waag
Tijd:
4 mei 14.00 en 5 mei 11.00, wandeling duurt ca. 2 uur
Entree:
€12,50
Kinderen 12-15, Stadspas, Vluchtelingen € 5,-
Reserveren:
Dit kan t/m 3 mei. Mail rvs@stadswandelkantoor.nl of bel 020-4190022