Kunst
Archief
“…en één besmeurde uniformjas riep nog, we komen terug, denk eraan”.
30 APR 2023
15:30
Let op! Dit event is al verstreken.
Kunst geïnspireerd op het gedicht 'In de Kievse straten' van Mandelstam uit 1919 en op de bestorming van het Capitool in 2021.

Geïnspireerd door de WG-special van Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet vindt in WG Kunst op 30 april om 15.30 uur een korte voordracht plaats over Mandelstam, een Joods Russische dichter en essayist. In de tentoonstellingsruimte van WG Kunst is de laatste dag van de tentoonstelling De 8 Grafici and Friends te zien. Een van de exposanten is Sietse H. Bakker, die zich heeft gespecialiseerd in het werken met teksten van Osip Mandelstam. Hij exposeert onder meer de linoleumsnede “…en één besmeurde uniformjas riep nog, we komen terug, denk eraan”.

Dit werk is geïnspireerd op het gedicht ‘In de Kievse straten’ van Mandelstam. Dit kunstwerk heeft alles te maken met de waarschuwing voor het gevaar van het opnieuw opkomen van het fascisme. Bakker maakte dit werk naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in 2021 en het kreeg extra actualiteit met de inval van Rusland in de Oekraïne.

De regels komen uit een gedicht van Mandelstam in ballingschap uit 1937, waarin hij zijn nachtmerrieachtige ervaring met de burgeroorlog in Kiev in 1919 verwoordt en mogelijk ook de dreigende situatie voor Joden in Duitsland in gedachten had. Sietse H.Bakker draagt het gedicht ‘In de Kievse straten’ voor. Ook vertelt hij iets over zijn motivatie om dit werk te maken en over de levenshouding van Mandelstam.

WG Kunst is gehuisvest in Paviljoen 1 van het Wilhelmina Gasthuisterrein, adres Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat nr. 28.

“…en één besmeurde uniformjas riep nog, we komen terug, denk eraan”.
Georganiseerd door
WG Kunst
Website by HOAX Amsterdam