Uit een paar straten van onze buurt zijn 2800 Joodse bewoners weggehaald en vermoord. De Gedenkposter vertelt het verhaal van een Joodse buurtbewoner, die in de Holocaust is omgekomen. Buurtbewoners van nu hebben deze gegevens opgezocht. De posters hangen op de huizen waar deze Joodse buurtgenoten vroeger woonden. Voor ze werden weggehaald en vermoord.
Op zo’n zestig adressen in een paar straten hangen deze Gedenkposters, met de verhalen van Joodse bewoners. Vanaf 18 april tot 5 mei kun je deze bekijken. Voor tijden en verzamelplekken van de gratis wandelingen met gids, kijk je op www.4meioosterpark.nl. Je kunt er natuurlijk ook op eigen gelegenheid langslopen.
Het herdenken van de Joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Oosterparkbuurt zijn gedeporteerd en vermoord is voor ons rechtstreeks verbonden met voor elkaar opkomen en elkaar respecteren. We mogen nooit wegkijken als een groep mensen wordt weggezet als ‘anders’, als minderwaardig of als ongewenst in de samenleving. Onverdraagzaamheid wegwuiven of tolereren staat haaks op het idee van ‘dit nooit meer’, na de Tweede Wereldoorlog vastgelegd in de Rechten van de Mens.
Zowel nationaal als internationaal zien we echter dat het wij-tegen-zij-denken steeds meer terrein wint. Het comité streeft ernaar de verbinding te blijven zoeken, in de Oosterparkbuurt en in Amsterdam.
Op 4 mei herdenken we de 2800 mensen die tijdens de Holocaust uit onze buurt zijn weggehaald, noemen hun namen en vertellen de verhalen uit onze buurt. Het is ook een moment om elkaar eraan te herinneren dat we waakzaam moeten zijn en blijven voor uitsluiting. In de rake woorden van regisseur Steve McQueen: “Er is geen ander, er is alleen wij. En het is altijd wij geweest. Wij.”