Lezing & debat
Archief
Gesprek Voor de Dam: Susan Neiman x Gloria Wekker
3 MEI 2023
20:00
De Balie
Let op! Dit event is al verstreken.
Hoe moeten we herdenken in tijden van polarisatie?

Aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking spreekt Susan Neiman, Amerikaans moraalfilosoof, met antropoloog Gloria Wekker over het verwerken van zwarte bladzijden uit de geschiedenis. Hoe neem je verantwoordelijkheid voor gruwelijkheden uit het verleden?

Voor haar boek Learning from the Germans (2019) onderzocht Susan Neiman, die opgroeide in een Joods gezin in het zuiden van de VS en sinds 1982 in Berlijn woont, hoe Duitsland in het reine probeert te komen met zijn naziverleden. Om vervolgens te kijken naar de VS waar het slavernijverleden de samenleving polariseert. Wat is de beste manier om collectief een traumatische geschiedenis onder ogen te komen?

Gloria Wekker analyseerde in haar invloedrijke boek Witte onschuld (2016) hoe Nederland jarenlang zijn slavernijgeschiedenis heeft onderdrukt om een positief zelfbeeld in stand te houden en hoe dat invloed heeft op hedendaags racisme.

Hoe moeten we herdenken in de huidige gepolariseerde samenleving? Kunnen wij het verleden verwerken tot een positief ideaal van ‘dat nooit weer’?

Voertaal: Engels

Gesprek Voor de Dam: Susan Neiman x Gloria Wekker
3 MEI 2023
20:00
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €19
Website by HOAX Amsterdam