Lezing & debat
Archief
Godwin-lezing incl. rondleiding over ARTIS in oorlogstijd
5 MEI 2018
19:00 — 22:00
Artis
Let op! Dit event is al verstreken.

ARTIS organiseert samen met de internetvrijheidsorganisatie Bits of Freedom en De Correspondent de vijfde editie van de Godwin-lezing. In deze jaarlijkse lezing wordt met een oog op het verleden gekeken naar hoe het er vandaag voor staat op het gebied van privacy en vrijheid in Nederland. De locatie is vlakbij de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een verzetsaanslag werd gepleegd op het bevolkingsregister. Voorafgaand aan de lezing is er een speciale rondleiding door het park: ARTIS in oorlogstijd.

Dit jaar spreekt hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M’charek over hoe de genetica personalisering en individualisering belooft, maar leidt tot etnisch profileren en het racialiseren van identiteiten.

Amade M’charek

Volgens M’charek rust er sinds de Tweede Wereldoorlog een ferm taboe op het denken in termen van biologisch ras. Toch woedt er op dit moment een hevige discussie. Wetenschappers claimen opnieuw een biologische basis voor raciale verschillen en breken daarmee met de naoorlogse consensus dat ras niet bestaat. Moeten we deze wetenschappers bevechten of juist serieus nemen?

Ook de praktijk van het genetisch onderzoek laat zien dat wij nog niet voorbij het ras-denken zijn. De genetica belooft personalisering en individualisering (medicijnen op maat en toegang tot je eigen persoonlijke geschiedenis), maar leidt tot etnisch profileren en het racialiseren van identiteiten.

In haar lezing gaat M’charek in op de uitdagingen van deze ontwikkelingen voor de rechtsstaat, voor kwesties als privacy, en reflecteert zij op de terugkomst van ras en racisme in de wetenschap.

Godwin

De Gowin-lezing is vernoemd naar de ‘Wet van Godwin’ die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil de taboe op het ‘doen van een Godwin’ doorbreken.

Praktische informatie en aanmelden

De Godwin-lezing vindt plaats op 5 mei 2018 in het Planetarium, vlakbij de Ledenlokalen* van Artis op het Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40 Amsterdam.

Kaarten zijn online te reserveren en kosten € 15,- (€ 7,50 voor ARTIS-leden)

*Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het bevolkingsregister van Amsterdam gevestigd in de Ledenlokalen van Artis. Om te voorkomen dat de persoonsdossiers van Amsterdammers die daar lagen opgeslagen in handen zouden komen van de bezetter, pleegde het verzet in 1943 een aanslag op het register. Dit is dus dé plek om de discussie te voeren over vrijheid, identiteit en soevereiniteit in onze huidige samenleving.

Godwin-lezing incl. rondleiding over ARTIS in oorlogstijd
5 MEI 2018
19:00 — 22:00
Artis
Plantage Kerklaan 38-40
Amsterdam
Georganiseerd door
Artis
Bits of Freedom
De Correspondent
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam