Herdenken
Archief
Herdenking bij De Gevallen Hoornblazer
4 MEI 2018
19:30 — 20:15
Weteringplantsoen
Let op! Dit event is al verstreken.

Jaarlijks is de herdenking op 4 mei op het Eerste Weteringplantsoen bij het monument van ‘De Gevallen Hoornblazer’. Dit monument is een eerbetoon aan de 30 politieke gevangenen die hier op 12 maart 1945 bij wijze van represaille door bezetter zijn gefusilleerd.

Programma

Heikelien Verrijn Stuart houdt een toespraak. Zij is rechtsfilosoof en publicist. Haar grootvader, Abraham Abas, was actief in (verzets)Groep 2000, die onder leiding stond van een vrouw, Jacoba van Tongeren. Zij is sinds 2001 lid ben van de restitutie Commissie Cultuurgoederen Tweede wereld oorlog.

Het koor Cambiata zingt voor de 2 minuten stilte een aantal liederen. Daarna zal de Last Post door de trompettist Rende Luitjes gespeeld worden. Na de twee minuten stilte en tijdens de bloemlegging lezen leerlingen van De Kleine Reus verhalen voor en is er muziek van het trio Panville.

Wat is er op deze plek gebeurd?

Op 10 maart 1945 viel de Sicherheitsdienst een pand aan de Amsterdamse Stadhouderskade binnen. Hier bevond zich de centrale post van een illegale verzetsgroep opgericht door Mej. J.J. van Tongeren. Alle leden van de groep hadden een codenummer dat was vastgelegd in een register. De ‘sleutel’ voor het register was in de tuin van het pand begraven.

Op 11 maart 1945 drongen enkele verzetsleden daarom het pand binnen. Een vuurgevecht ontstond en de SS Hauptscharführer Ernst Wehner werd dodelijk getroffen.

Als vergelding werden de volgende dag 30 gevangenen uit het Huis van Bewaring overgebracht naar het Eerste Weteringplantsoen. Voor de ogen van honderden Amsterdammers die van de bezetter moesten toekijken, werden de gevangenen met drie salvo’s geëxecuteerd.

Herdenking bij De Gevallen Hoornblazer
4 MEI 2018
19:30 — 20:15
Weteringplantsoen

Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam