Herdenken
Archief
Herdenking bij De Gevallen Hoornblazer
4 MEI 2019
19:30 — 20:15
Weteringplantsoen
Let op! Dit event is al verstreken.

Jaarlijks is de herdenking op 4 mei op het Eerste Weteringplantsoen bij het monument van ‘De Gevallen Hoornblazer’. Dit monument is een eerbetoon aan de 30 politieke gevangenen die hier op 12 maart 1945 bij wijze van represaille door bezetter zijn gefusilleerd.

Programma

19.35 uur

Start de herdenking en zingt het koor Cambiata ´Hard Times´ van Stephen Foster gearrangeerd door Theo van Lent. De aanwezigen worden welkom geheten en het koor Cambiata zingt ´Long Time Traveller´.

Dit jaar is de spreker Carel Alphenaar, dramaturg en theatermaker. Na zijn toespraak zingt het koor Cambiata ´In this heart´ van Sinead O’Connor, gearrangeerd door Theo van Lent.

19.58 uur

De Last Post wordt geblazen op de trompet door Rende Luitjes.

20.00 uur

2 minuten stilte en vervolgens is er accordeonmuziek door Rob Vlaar en lezen de leerlingen van de Kleine Reus gedichten voor.

Wat is er op deze plek gebeurd?

Op 10 maart 1945 viel de Sicherheitsdienst een pand aan de Amsterdamse Stadhouderskade binnen. Hier bevond zich de centrale post van een illegale verzetsgroep opgericht door Mej. J.J. van Tongeren. Alle leden van de groep hadden een codenummer dat was vastgelegd in een register. De ‘sleutel’ voor het register was in de tuin van het pand begraven.

Op 11 maart 1945 drongen enkele verzetsleden daarom het pand binnen. Een vuurgevecht ontstond en de SS Hauptscharführer Ernst Wehner werd dodelijk getroffen.

Als vergelding werden de volgende dag 30 gevangenen uit het Huis van Bewaring overgebracht naar het Eerste Weteringplantsoen. Voor de ogen van honderden Amsterdammers die van de bezetter moesten toekijken, werden de gevangenen met drie salvo’s geëxecuteerd.

Herdenking bij De Gevallen Hoornblazer
4 MEI 2019
19:30 — 20:15
Weteringplantsoen

Amsterdam
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam