Herdenken
Archief
Herdenking De Pijp
4 MEI 2021
De Pijp
Let op! Dit event is al verstreken.
Elk jaar herdenken we in de Pijp gezamenlijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

We vinden het belangrijk om stil te staan bij de oorlog die ook in onze wijk zijn sporen heeft achtergelaten. Natuurlijk hadden we gehoopt dat we dit jaar weer echt met zijn allen samen konden komen bij IJssalon Koco in de Van Woustraat, zoals in voorgaande jaren. Dat kan helaas niet. Maar we hebben binnen de huidige mogelijkheden een herdenkingsprogramma samengesteld waar u op eigen gelegenheid – vanuit huis of wandelend door de buurt – naar kunt kijken en luisteren.

Wandeling langs verhalen

In de Pijp zijn zichtbare én onzichtbare sporen van de oorlog te vinden. Gebouwen en straten waar tijdens de bezetting de oorlog zich op allerlei ma- nieren liet zien. Denk aan de Berlagebrug, die het decor vormde van de bevrijding na de oorlog. De Cinetol, tijdens de oorlog de plek van waaruit Duitse propaganda lms werden getoond. Of het Sarphatipark, dat tijdens de bezetting niet zo genoemd mocht worden.
Wandel op 4 mei langs de geel gemarkeerde plekken en ontdek de verhalen achter deze bijzondere locaties. Als u de QR-codes scant die bij de locaties hangen, ziet u de video’s waarin de leden van het 4 mei comité De Pijp deze verhalen uit de doeken doen.

Film

Op 4 mei om 20:00 uur worden al deze video’s samen uitgezonden als herdenkingsfilm op de website van theater CC Amstel: www.CCAmstel.nl. De film is gemaakt door Daryl Mulvihill.

Veel dank aan: Stadsdeel Zuid, Combiwel, School der Poëzie, Oorlog In Mijn Buurt, Beeldbank Amsterdam, Wijkcentrum De Pijp, 4 mei comité de Pijp, Amsterdams 4 en 5 mei comité, CC Amstel, De Springstok, TrioCtotdeDerde en de ondernemers van de Van Woustraat voor het etaleren van de doeken met oorlogsverhalen. Dank ook aan de buurtbewoners die de flyers hebben rondgebracht. Flyer-ontwerp Monique Wijbrands.

Ps. Een van onze leden (Maaike) is door het Amsterdams 4 en 5 mei comité geïnterviewd, lees het hier terug!

Flyer-ontwerp Monique Wijbrands
Herdenking De Pijp
4 MEI 2021
De Pijp
Van Woustraat 149
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam