Herdenken
Archief
Herdenking Fusilladeplaats Rozenoord
4 MEI 2024
19:30 — 20:15
Monument Fusilladeplaats Rozenoord bij het C.W. Ittmannpad
Let op! Dit event is al verstreken.
Vlakbij deze plek werden 100 mannen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd.

Let op, door werkzaamheden gaat de Stille Tocht bij deze herdenking dit jaar niet door. Zie onderaan voor informatie hoe de herdenking te bereiken is. 

Wij nodigen u uit om de 4 mei-herdenking 2024 bij te wonen bij het monument Fusilladeplaats Rozenoord aan de Amsteldijk 291 (ter hoogte van C.W. Ittmanpad/naast de Rozenoordbrug A10). Vlakbij deze plek werden op het terrein van de voormalige kwekerij Rozenoord aan het eind van de oorlog meer dan 100 mannen gefusilleerd. Zij waren geïnterneerd – veelal vanwege hun verzetsdaden – in Amsterdamse gevangenissen. Bij het monument zijn plaquettes geplaatst met daarop de namen en geboortedata van de gevallenen en de datum van hun executie.

PROGRAMMA:
19.30 uur   Herdenking met toespraken & zang
20.00 uur  Twee minuten stilte
20.02 uur   Wilhelmus
20.05 uur   Bloem- en kranslegging

Voor ouderen en gehandicapten is vervoer beschikbaar (vertrek vanaf de speeltuin om 18.50 uur). Na afloop wordt u met het busje weer teruggebracht naar de speeltuin.
Ook is na afloop iedereen van harte welkom voor een drankje in het speeltuingebouw aan de Gaaspstraat.
Bloemen en kransen kunnen tussen 12.00 en 14.00 uur bezorgd worden in het speeltuingebouw.
Meer informatie en achtergronden over deze bijzondere herdenkingsplek vindt u op onze website.

Bereikbaarheid ivm werkzaamheden

In verband met een langdurige afsluiting van de Amsteldijk tussen de Zuidelijke Wandelweg en de Rozenoordbrug voor alle verkeer inclusief voetgangers hebben wij moeten besluiten om de stille tocht dit jaar niet te lopen. De herdenking bij het monument zal wel doorgang vinden.

  • Voor mensen zonder eigen vervoer en die minder mobiel zijn rijden er extra pendeldiensten vanaf de Gaaspstraat via de omleidingsroute Z (leveranciers Zorgvlied), via de Rijnstraat, Pr. Kennedylaan, Rai, Europaboulevard, langs de molen en terug langs de Amstel. De pendelbusjes zullen vanaf 18.30 tot 19.00 uur rijden.
  • Bovenstaande route geldt ook voor de overige deelnemers die zelfstandig met de auto naar de herdenking komen waarbij er onder de Rozenoordbrug aan de taludzijde beperkte parkeerruimte is.
  • Voor de voetgangers geldt een wat langere route die loopt via de Zuidelijke Wandelweg Gaasterlandpad, langs de synagoge naar het Rozenoordpad (dus rondom Zorgvlied).
  • Voor de fietsers geldt de omleiding via de Zuidelijke Wandelweg richting de Rai, langs motel One en het Rozenoordpad naar de Amstel.

Wil je meer weten over de achtergrond van deze herdenking? In Fusillade op de executieplaats Rozenoord vertellen we je er meer over.

Herdenking Fusilladeplaats Rozenoord
4 MEI 2024
19:30 — 20:15
Monument Fusilladeplaats Rozenoord bij het C.W. Ittmannpad
Amsteldijk 292
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
4 en 5 mei comité Rivierenbuurt/St. Kindermonument-Markt voor Joden
Telefoon: 0642576540
Website by HOAX Amsterdam