Herdenkingsmonument Elias, Verkuijl, Verkuijl
Ontwerp: Saskia Bongers – 2019
Adres: Haarlemmerweg (thv Coronelstraat 1) Amsterdam Nieuw-West
De heren Verkuijl waren lid van verzetsgroep Erkens en Elias was lid van de verzetsknokploeg Amsterdam. Ze werden op 15 december 1944 als vergelding door de Duitse bezetter gefusilleerd toen andere verzetsleden spoorlijn Amsterdam-Sloterdijk hadden gesaboteerd. De drie mannen zijn begraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.
Leer hier meer over deze drie verzetsstrijders en lees hier het verhaal over de fusillade, verteld door een ooggetuige.
Herdenken
Het monument is in 1985 geadopteerd door basisschool Veerkracht in Amsterdam. Al bijna 35 jaar organiseert de school op 4 mei een herdenking.
Kinderen van basisschool Veerkracht leggen bij het monument een bloemstuk, herdenken samen met buurtgenoten de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en staan stil bij oorlog en geweld in de wereld. Voorafgaand aan de herdenking lopen nabestaanden, kinderen, ouders, leerkrachten van basisschool Veerkracht en andere belangstellenden in een stoet naar het monument. Zie hieronder een foto van voorgaande jaren.
Wegens de coronamaatregelen zal er op 4 mei 2021 geen herdenking bij dit monument worden georganiseerd door het comité. In plaats daarvan hebben de herdenkingscomités uit Amsterdam NieuwWest een film gemaakt over de monumenten en het herdenken. Bekijk de video hier.
Het monument
In 2019 is de Haarlemmerweg (N200) heringericht. In overleg met de nabestaanden is het monument en de omgeving opnieuw ontworpen. Het nieuwe oorlogsmonument bestaat uit een kruis van cortenstaal opgebouwd uit drie staanders. Daarachter staan drie amberbomen, een boomsoort die in de herfst geel tot purper kleurt. Zowel het kruis als de bomen verwijzen naar de drie verzetsstrijders. De tekst ‘Zij brachten voor de vrijheid het grootste offer’ is afkomstig van het allereerste monument uit 1947.
Het monument is ontworpen door Saskia Bongers en is gerealiseerd door het project De Nieuwe N200 een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet.
AT5 maakte een item over de opening van het nieuwe monument, bekijk het hier terug.