Herdenken
Archief
Herdenking IJssalon Koco
4 MEI 2024
19:30 — 20:15
Van Woustraat 149
Let op! Dit event is al verstreken.
IJssalon Koco werd gerund door twee Joodse vluchtelingen uit Duitsland: Alfred Kohn en Ernst Cahn.

De herdenking begint met een stille tocht op het Van der Helstplein. De stille tocht loopt naar de Van Woustraat waar voormalig IJssalon Koco gevestigd was. Op de Van Woustraat zullen we stilstaan bij de Dodenherdenking en zijn er een aantal sprekers. De herdenking wordt begeleid door live muziek.

De herdenking bij IJssalon Koco wordt al een aantal jaar georganiseerd door het 4 en 5 mei jongerencomité de Pijp. Het jongerencomité bestaat uit jongeren uit de Pijp die het belangrijk vinden dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten wordt.

IJssalon Koco werd gerund door twee Joodse vluchtelingen uit Duitsland: Alfred Kohn en Ernst Cahn. Buurtbewoners hadden hier een knokploeg gevormd die samenkwam in de ijssalon. Toen de Duitse politie Koco binnenviel om huiszoeking te doen, verdedigde de knokploeg de zaak.

De politie werd daarbij bespoten met ammoniakgas, dat gebruikt werd in de koelmachines. De Duitse bezetter noemde het een aanslag. De eigenaars werden nog diezelfde avond opgepakt. Er volgde een vergeldingsactie. Dit resulteerde in de eerste Amsterdamse razzia’s, op 22 en 23 februari 1941.

Wil je meer weten over de achtergrond van de herdenking in de Pijp? In De bezetting in De Pijp vertellen we je er meer over.

Herdenking IJssalon Koco
4 MEI 2024
19:30 — 20:15
Van Woustraat 149
Van Woustraat 149
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
4 en 5 mei Jongerencomité de Pijp. Combiwel jongerenwerk
Website by HOAX Amsterdam