Herdenken
Archief
Herdenking Jacoba van Tongeren
8 MRT 2023
12:30 — 14:00
Standbeeld Jacoba van Tongeren
Let op! Dit event is al verstreken.
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en herdenken we verzetsvrouw Jacoba van Tongeren.

Jacoba van Tongeren (1903-1967) was een markante verzetsvrouw die duizenden mensen het leven redde. Als enige vrouw richtte zij tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote verzetsgroep op, die zij vijf jaar lang leidde: Groep 2000.

Sinds 2021 staat haar standbeeld op het Antillenplein en is er een jaarlijkse herdenking. Centraal hierbij staat de rol van Jacoba in de oorlog. Als verzetsheld en als vrouw in de door mannen gedomineerde wereld van het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Openbare basisschool De Corantijn heeft het standbeeld geadopteerd. Bij de herdenking op 8 maart lezen kinderen van De Corantijn door henzelf geschreven brieven voor en worden bloemen gelegd. Namens het stadsdeel is stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki aanwezig. De herdenking is ook georganiseerd door het 4 mei comité De Baarsjes.

Foto: Jacoba van Tongeren in het Vondelpark eind ’30er jaren.

Over Jacoba van Tongeren

Groep 2000 zorgde tussen 1940 en 1945 voor ruim 4500 onderduikers doormiddel van het uitdelen van geroofde voedselbonnen. Jacoba droeg de bijnaam ‘de Bonnenkoningin’, met haar speciale bonnenvest kon ze vijfduizend vervoeren naar onderduikers. De groep kende elkaar niet bij naam, maar bij nummer. Jacoba bedacht een speciale code om zo de namen van alle verzetsleden geheim te kunnen houden. In plaats van namen en adressen, hadden alle leden cijfercodes. Mede hierdoor overleefde vrijwel iedereen de oorlog.

Ondanks het succes van groep 2000 waren Jacoba van Tongeren en haar Groep 2000 tot voor kort onbekend. Jacoba van Tongeren had een bescheiden en discreet karakter, dus haar verzetsgroep heette niet Groep van Tongeren, maar ‘2000’, de code van Jacoba. Daarnaast was Jacoba van Tongeren een vrouwelijke verzetsheld, die sowieso vaker over het hoofd zijn gezien.

Herdenking Jacoba van Tongeren
8 MRT 2023
12:30 — 14:00
Standbeeld Jacoba van Tongeren
Antillenstraat
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
4/5 mei comité De Baarsjes
Openbare basisschool De Corantijn
Website by HOAX Amsterdam