Herdenken
Herdenking Kastanjeplein
4 MEI 2024
19:30 — 20:30
Kastanjeplein
"Op het Kastanjeplein herdenken we onze 2800 Joodse buurtbewoners, die zijn weggehaald en vermoord."

De Herdenking Kastanjeplein begint om 19.30 uur met koorzang van Hejmisj Zain. Daarna vertellen bewoners enkele verhalen uit de buurt. Buurtbewoners noemen de namen van de 2800 gevallen buurtgenoten, daarna is het tijd voor 2 minuten stilte en worden bloemen gelegd rondom het tijdelijk monument. Dat monument bestaat uit een kring van Gedenkposters en werkstukken die leerlingen op scholen in de buurt hebben gemaakt.

De Gedenkposter vertelt het verhaal van een Joodse buurtbewoner die in de Holocaust is omgekomen. Huidige buurtbewoners hebben de persoonlijke informatie opgezocht. De posters hangen in de weken voor 4 mei op de huizen waar deze Joodse buurtgenoten hebben gewoond.

Het herdenken van de Joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Oosterparkbuurt zijn gedeporteerd en vermoord is voor huidige buurtbewoners en het plaatselijke comité rechtstreeks verbonden met voor elkaar opkomen en elkaar respecteren: ‘We mogen nooit wegkijken als een groep mensen wordt weggezet als ‘anders’, als minderwaardig of als ongewenst in de samenleving. Onverdraagzaamheid wegwuiven of tolereren staat haaks op het idee van ‘dit nooit meer’, na de Tweede Wereldoorlog vastgelegd in de Rechten van de Mens. Zowel nationaal als internationaal zien we echter dat het wij tegen zij-denken steeds meer terrein wint. Het comité streeft ernaar de verbinding te blijven zoeken. In de Oosterparkbuurt en in Amsterdam.’

​Het is het moment om elkaar eraan te herinneren waakzaam te blijven voor uitsluiting. In de woorden van regisseur Steve McQueen: ‘Er is geen ander, er is alleen wij. En het is altijd wij geweest. Wij.’

Wil je meer weten over de achtergrond van deze herdenking? In De Jodenvervolging in Amsterdam-Oost vertellen we je er meer over.

Herdenking Kastanjeplein
4 MEI 2024
19:30 — 20:30
Kastanjeplein
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
4 mei comité Oosterparkbuurt
Website by HOAX Amsterdam