Herdenken
Archief
Herdenking Monument Rozenoord in het Amstelpark
4 MEI 2018
19:30 — 20:30
Let op! Dit event is al verstreken.

In de afgelopen jaren werd op 4 mei bij het monument in het Amstelpark al door een groep nabestaanden en buurtbewoners de gebruikelijke 2 minuten stilte in acht genomen. Dit jaar zal de herdenking voor het eerst gedragen worden door een brede initiatiefgroep waarin o.a. nabestaanden, buurtbewoners , studenten en het stadsdeel vertegenwoordigd zijn.

In 2015 werd in het Amstelpark het Monument Rozenoord geplaatst van kunstenaar Ram Katzir. Bezoekers van het Rozenoord monument zien een grote installatie, bestaande uit honderd stoelen. De stoelen staan ogenschijnlijk willekeurig over het veld verspreid, alsof ze enkele minuten geleden nog in gebruik waren. De stoelen zijn geordend naar de acht data waarop de 100 slachtoffers die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd bij de voormalige kwekerij Rozenoord aan de Amsteldijk. Op deze plek werden niet alleen verzetsmensen vermoord, maar ook willekeurige burgers als represaillemaatregel door de Duitse bezetters. In het midden van het veld is  een steen geplaatst die herinnert aan de circa 40 mensen die op de fusilladeplaats omgebracht zijn maar waarvan de namen niet bekend zijn.

Op vrijdag 4 mei 2018 zal de herdenking om 19:30 uur bij het monument beginnen met het voordragen van de namen van de gefusilleerden. Deelnemers die voorafgaand gezamenlijk naar het monument willen lopen, worden verzocht om vanaf 19:00 uur te verzamelen bij de hoofdingang van het Amstelpark aan de Europaboulevard. De groep vertrekt daar om 19:15 uur.

Om 20:00 uur zal opnieuw twee minuten stil zijn bij het Monument Rozenoord in het Amstelpark. Daarna is er gelegenheid voor het leggen van bloemstukken en bloemen.

Voor meer informatie kunt u mailen naar Monumentrozenoord@gmail.com

Herdenking Monument Rozenoord in het Amstelpark
4 MEI 2018
19:30 — 20:30
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam