Herdenken
Archief
Herdenking Namen en Nummers
4 MEI 2021
Kastanjeplein
Let op! Dit event is al verstreken.

Programma Namen en Nummers NL

Online herdenken
Via het herdenkingsplatform Namen en Nummers NL dat in april 2021 online is gegaan kan iedereen, waar dan ook, thuis coronaproof een joods slachtoffer herdenken. Door een koppeling met het digitale Joods Monument zijn op Namen en Nummers NL 104.000 persoonsgegevens te vinden van mensen die de oorlog niet overleefden omdat ze als jood vervolgd werden. We willen van dit getal weer maken wat het in werkelijkheid is: 104.000

Een herdenker kiest een naam, verdiept zich via diverse oorlogsbronnen in die persoon en maakt een gedenkpagina. Het levensverhaal van deze persoon wordt zo uitgelicht. Daarnaast maakt de herdenker ook een persoonlijk ontworpen houten naambordje dat mogelijk op 4 mei getoond wordt.

Deze wijze van herdenken kan alleen, maar ook met het gezin of met vrienden, uitgevoerd worden. Het is geschikt voor kinderen om zo het gesprek over de oorlog te hebben. Voor joodse nabestaanden is dit een gelegenheid om eventuele familieleden op een persoonlijke manier te herdenken en het verhaal te delen.

Zondag 2 mei, maandag 3 mei en dinsdag 4 mei 2021: bij daglicht.
Wandeling door de buurt: uit het donker naar het licht.

Route: Startpunt Kastanjeplein, via de Derde Oosterparkstraat en de Beukenweg naar de  Vrolikstraat, langs het Iepenplein naar de Tweede Oosterparkstraat om bij de  Wibautstraat te eindigen.

Achter ruim twintig ramen langs de route hangen posters met verhalen over de levens van de joden die daar ooit woonden, maar weggevoerd en vermoord werden. De verhalen zijn opgetekend door de bewoners van nu, door nabestaanden en vrijwilligers. Ze hebben zich verdiept in de levens van de slachtoffers door bronnen- en archiefonderzoek: een intensieve activiteit die menigeen naar de keel grijpt omdat de materie heftig is. Het zijn in feite uitgeprinte en vergrote gedenkpagina’s die voor elk slachtoffer gemaakt kan worden en te zien zal blijven op Namen en Nummers NL.

Dinsdag 4 mei 11:00 – 17:00 uur
‘Stratenmonument’ met 2800 naambordjes. Mogelijkheid om gemaakte naambordjes in de plattegrond te leggen. Graag aanmelden als je wilt komen via contact@namenennummers.nl

Het voltooide Stratenmonument
Het Stratenmonument is een plattegrond van de Oosterparkbuurt en is gemaakt van planken. Elk jaar plaatsten herdenkers er de naambordjes van de slachtoffers in om hen zo symbolisch terug naar huis te brengen. Dit jaar vindt het Stratenmonument met de 2800 naambordjes zijn voltooiing. Vanwege de corona wordt het Stratenmonument in fragmenten uitgelegd zodat er ruimte is om het ritueel van het thuisbrengen uit te kunnen voeren.

Stilte ritueel
Mensen die dit jaar én vorig jaar thuis een naambordje maakten krijgen voldoende ruimte om het ritueel van het thuisbrengen uit te voeren. Ze worden uitgenodigd om de terugreis langs het Spoor te maken om bij het Stratenmonument uit te komen. Daar mogen ze de bel luiden, de naam uitspreken en het naambordje op het juiste adres in de grote plattegrond plaatsen.

Rondom de plattegrond staan ongeveer 25 kistjes opgesteld. Daar kunnen mensen in stilte gaan zitten tot ze afgelost worden. In het Stratenmonument mogen ook ongeveer 25 mensen rustig rondlopen en de namen bekijken. De ongeveer 26 vrijwilligers krijgen taken waaronder het bewaken van het afstand houden. In totaal mogen er niet meer dan 76 mensen zijn. Dit getal is tevens symbolisch, 76 jaar geleden kwam er een einde aan de oorlog.

17:00 – 18:00 uur naar zolder van de bewaarschool brengen
Opruimen en naambordjes naar de zolder brengen van de Barbaraschool.

Concept en uitvoering: Ida van der Lee

In samenwerking met het buurtcomité: Emmi Schumacher, Gerrie Buijze, Ieke Ginjaar.

Vrijwilligers: Ad Zuiderent, Anna Hekker, Adinda Verhoef, Amos Frank, Annemiek Bakker, Astrid Bödeker, Bert Vuurberg, Bill Wei, Caecilia van der Drift, Catherine van Lingen – Thiébaut, Danielle Veneman, Denise Payne, Dido Mirck, Edward Schenk, Eline Arise, Ellen Mulder, Gerda van ’t Hoff, Gillian Elder, Hans Elsinga, Helen Land, Ilaria Gatti, Inge Sophie Wildschut, Inge Stolk, Judith Ensel, Kirsten van Kempen, Marella Karpe, Marian van Kleinwee, Mariët ten Berge, Marijke Zuiderent, Martine van Erkel, Mieke Vergeer, Nicoline van der Heijden, Nini van Driel, Olaf Ernst, René Hildesheim, Rita Rutten, Soxna Fall, Susan van Putten, Sylvia van Steenis, Tanja Malessy, Wendela Kloosterman, Wies Rosenboom.

Ramen voor route beschikbaar gesteld door: Brugt Groenevelt en Sonia de Rooij, Andrès en Sara, Caroline Modderman, Coen Hagendoorn, Conny van den Bosch, Cyril Mestrom, Fenna en Maxime Visser, Frank van Pommeren, Gerrie Buijze en Francy Groeneveld, Hanna Zeilmaker, Julie Siegers, Lenie Nissink, Lucas en Mariska Broekveldt- Plaatsman, Maarten Doedes, Machtelt van Thiel, Manon Janse, Mariëlle van Nimwegen, Maxime Vallentin en Fenna Visser, Nick van Bakergem, Sara Koppejan, Steven Asbeck, Suzan Munnik, Thalia Malmberg.

Sponsor: bakkerij Hartog, ABG parochie.

Financiering: VSBfonds, Mondriaan Fonds, Amsterdams 4 en 5 mei Comité, gemeente Amsterdam

Herdenkingsplek Namen en Nummers is onderdeel van Wandelend Herdenken op 4 mei.

Herdenking Namen en Nummers
4 MEI 2021
Kastanjeplein
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam