Herdenken
Archief
Herdenking Plein ’40-’45
4 MEI 2024
19:30 — 20:30
Plein '40 - '45
Let op! Dit event is al verstreken.
Herinner je het buitengewone verleden van Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog, in het belang van onze gedeelde toekomst.

Plein ’40-’45 is het tweede herdenkingsplein van Amsterdam. Op het plein staat het Vrijheidscarillon. Het carillon is in 1952 gemaakt door architect en kunstenaar Dick Slebos met klokkengieter van Bergen, in opdracht van het Comité Nationale Herdenking. Het Vrijheidscarillon stond eerst op diverse plaatsen, onder andere op de Dam in 1955.

De kernboodschap die het lokale comité wil uitdragen is: herinner je het buitengewone Tweede Wereldoorlog verleden van onze stad, in het belang van onze gedeelde toekomst. Herinner en realiseer je de gevolgen van oorlog, bezetting, onderdrukking en vervolging. Vier de vrijheid die we sinds 1945 delen, wees solidair met diegenen die nog niet vrij zijn, en blijf je oefenen in de kunst van het samenleven.

Met bij deze herdenking bijdrages van: speech van Dagelijks Bestuurder van Stadsdeel Nieuw-West Nazmi Türkkol, voordracht van Samir el Hadaoui, verhaal van Max Pickkers, muziek van Lara Bakker. Muzikale begeleiding komt van Roman Oro en de beiaardier van het plein Mathieu Daniel Polak. Daarnaast is er een bijdrage van de Burgemeester de Vlugtschool samen met studenten van VoorUit. De host van het programma is Zeinab el Bouni.

Herdenking Plein ’40-’45
4 MEI 2024
19:30 — 20:30
Plein '40 - '45
Plein '40-'45
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
Stadsdeel Nieuw-West
Website by HOAX Amsterdam